Beslut om nedläggning av SH

För snart 18 år sedan, 25:e april 2004, öppnade SH officiellt. 25:e april 2022 kommer SH att upphöra som rollspel. Vad det innebär mer praktiskt kommer vi till snart, men först vill vi ta en stund att förklara varför.

Som ni har märkt har vi inte varit väldigt aktiva på sista tiden. Det finns en massa anledningar till att vi inte är motiverade längre (vår egen hälsa, familj/vänners hälsa, att vi inte har tid, att vi inte känner samma kreativitet kring det osv) och vi har antagligen hållit fast vid SH för länge i ren envis förhoppning att den där dagen ska komma då vi orkar, kan och vill spela igen. Men vi måste vara ärliga med oss själva och inse att den dagen inte lär komma särskilt snart. Kanske kommer den aldrig. Det verkar som att flera andra gamla spelare har drabbats av något liknande dessutom. Istället för att fortsätta låta SH sväva i ovisshet ett år till så ställde vi oss frågan om det kanske är så att SH helt enkelt har spelat ut sin roll, och att det är dags att sätta punkt.

En av de största frågorna vi har diskuterat är just att helt enkelt lämna över SH till någon annan, eller några andra som då kan driva det vidare. Det finns flera saker vi har tänkt på här. Vilken process skulle vi använda för att bestämma vilka som ska ta över? Omröstning? Första bästa som räcker upp handen? Intervjuer och uttagningar? Oavsett skulle det bli en process som vi SL helt enkelt inte orkar driva.

Även om vi skulle det så tror vi inte att det är bästa vägen att gå eftersom SH idag inte fungerar. Om vi ska vara ärliga med oss själva så har vi lappat och lagat SH genom åren, men det har inte räckt. Så istället för att lämpa över något halvtrasigt till någon annan så är det bättre att stänga ner och sen låta de som vill bygga upp något från grunden göra det, skapa något som kan funka bättre med folks kreativitet och önskemål som de ser ut idag.

Vi vill inte att diskussioner efter det här beslutet ska handla om att övertyga SL om att ta tillbaka beslutet på något sätt, typ “men vi kan väl fixa SH istället för att lägga ner?” eller “vi kan ta över SH!” eller “kan vi göra något för att avlasta SL?” eller liknande. Beslutet är fattat och för första gången är ett SL-beslut oåterkalleligt.

Om folk vill fortsätta rollspela sina karaktärer tillsammans så borde diskussionen istället handla om vilka som vill ta på sig att starta en efterträdare och hur det rollspelet ska vara utformat och fungera. Istället för att fortsätta bygga på ett rollspel som inte har anpassat sig efter tidens gång och knappt varit ändamålsenligt de senaste 5-10 åren så är det bättre att man tar tillvara på eventuella lärdomar SH har gett under åren (vad som funkar och vad som inte funkar - och varför) och bygger något nytt utifrån det.

Vi som har drivit det här rollspelet i så många år vill såklart gärna se att det kommer en ersättare. Att folk härifrån känner att de vill fortsätta spela och lägger en ny grund och startar upp något som kan växa och bli lika bra (eller bättre på vissa sätt säkert). Där vill vi gärna hjälpa till så mycket vi kan/orkar just nu - se nedan. Vi kommer att öppna en ny Discord-kanal för diskussioner om det här och ni kan också såklart använda forumet så länge det är öppet!

Det här beslutet har inte varit enkelt att fatta. Vi har funderat länge på alla typer av lösningar, men vi landade på det här och vi hoppas att ni förstår även om vi vet att det kommer som en chock.

Med det sagt så skulle inte SH vara det som det varit i alla år utan er. Ni har befolkat SH och tagit hand om nya spelare och hittat på intriger och karaktärer och träffat vänner. Alla SHiRL har varit fantastiskt roliga att både organisera och medverka i. Så vi vill verkligen tacka alla som varit med och gjort SH till det fantastiska rollspel som det har varit under alla dessa år. Vi har skrattat, gråtit, grälat och gosats tillsammans, som en familj gör, och vi kommer att sakna SH också även om det kommer finnas kvar sociala ställen (som discord) där alla kan umgås fortfarande.

För sista gången: vid Merlins skägg,

Spelledarrådet
Leffe & Traxy

Viktiga datum:

25 april 2022

Hemsidan och forumet skrivskyddas. Lektionsservern på Discord tas bort.

1 juni 2022

Forum1 och Forum2 raderas från servern*.

1 september 2022

Hemsidan och forumet raderas från servern*.

 

*Allt du vill behålla från forumen måste du alltså ha sparat någon annanstans innan något av ovanstående datum. Antingen genom att du skriver ut det som en PDF (om du har den möjligheten på din dator) eller kopierar inlägg och klistrar in i Google Docs eller Word eller liknande. Om du klickar på skiftnyckel-symbolen högst upp på varje sida i en tråd har du valet att se en utskriftsvänlig vy.

SH fram till 25/4:

Skapande av nya konton på hemsida och forum är nu avstängda.

Spela det ni vill så länge det följer (typ) SHs regler.

Vill ni ge/ta lektioner, gör det. Vill ni skriva GET/FUTT så gör det (om ni vill ha hjälp att rapportera lektioner och liknande på hemsidan så kan vi som SL fixa det om ingen lärare är aktiv).

Vill ni skapa nya Hogwartselever och skicka in så att de ligger på hemsidan och kan få lektioner inrapporterade, gör det. Man måste inte - och Hattarna måste inte godkänna bakgrunder heller.

Namnansökan till Beauxbatons och Durmstrang är redan avstängd. Vill du skapa en ny karaktär där så behöver du inte skicka in en bakgrund, det är bara att spela. Hemsidan kommer inte att uppdateras med nya karaktärer. Detsamma gäller för Magivärlden.

Till skaparna av en eventuell ersättare:

Ni vill fortsätta spela, kul! Det tycker vi är jättepositivt och om vi kan hjälpa er att komma i gång så gör vi gärna det (i mån av tid/ork) genom att svara på frågor om hur något funkat, hur vi gjorde i [situation] och liknande, men vi kommer inte att lägga oss i hur ni väljer att skapa eller sköta ert rollspel.

Ni får inte använda namnet “Svenska Hogwarts” för det nya rollspelet. Gör det till något helt eget istället, som inte har 18 års känslomässigt bagage med sig. Vi föreslår samtidigt att ni väljer ett namn som inte använder ett registrerat varumärke (t.ex. “Hogwarts”), för då slipper ni oroa er för att Warner Bros. någon gång ska dyka upp och protestera. Vi vet inte vad Rowling kommer göra om några år (vi trodde inte att hon skulle vara en TERF för några år sen heller, men det blev ju som det blev), kanske hon får för sig att stämma alla som skriver fanfiction och då är det bättre för alla inblandade utifall att hon får nos på SH och tycker att det är dumt så kan vi säga att det inte finns längre och lades ner 2022. Och med ett icke-varumärkesskyddat namn så kanske ni till och med kan skapa merch för att täcka eventuella driftskostnader och liknande!

SHs hemsida och forum är och förblir SHs. Det finns dock gratis forum-hosting (t.ex. ProBoards) eller så kan man göra som SH och betala för domän och webhosting och installera ett forum själv. Nunames.se är prisvärt, t.ex.

Själva konceptet SH är byggt på är inte direkt unikt, så vill ni köra på liknande koncept som SH gjort, t.ex. med att man spelar lektioner, godkänner namn/bakgrunder, o.s.v., så gör det för all del. Plocka de bästa russinen ur kakan! (Inte som att SH inte snodde delar av hur ett annat rollspel fungerade, liksom. ;) )

Ni får gärna kopiera texterna till SHs regler och FAQ om så önskas, men vi rekommenderar att de i så fall får sig en rejäl omskrivning eftersom mycket av det var gammalt och utdaterat för kanske tio år sedan. Om de inte är ändamålsenliga för SH så är de knappast ändamålsenliga för en efterträdare heller, om man säger så.

Vad gäller övriga texter på hemsidan - vi räknar in lektionstexter i detta! - så ber vi er att be [den som har skrivit texten i fråga] om lov att få använda den. Detta eftersom de specifikt gav SH lov att använda texten, inte en tredje part. Står det inte på hemsidan vem som skrivit en text, hör med Traxy som lagt in dem och kanske minns varifrån den härstammar. Övriga saker som har med detta att göra? Fråga!

(Upphovsrätt till karaktärer har alltid tillhört respektive spelare, så du som spelare har alltid kunnat använda dina SH-karaktärer utanför SH.)

Mellan 25/4 och 1/9 kan vi lägga till en länk på den nedstängda hemsidan som hänvisar till ersättarrollspelet för folk som vill fortsätta HP-rollspela efter SH. Efter 1 september 2022 kan svenskahogwarts.com automatiskt vidarebefordra trafik till ert rollspel. Detta slutar automagiskt att fungera när domännamnet löper ut (31 juli 2023).

Vi önskar er all lycka med ert nya rollspel! :)

Svenska Hogwarts Discord:

Fram till 25:e April:

Discorden är i stort sett oförändrad och är kvar som den ser ut idag. Folk kan gå med, prata, planera och allmänt hänga. Vi kommer öppna en ny kanal som heter #badanka där man kan prata om hur man vill fortsätta om man vill fortsätta, eller prata minnen eller vad man vill. Det är upp till er.

Efter 25:e April:

Alla ON-kanaler tas bort och discorden blir en ren social plats där man kan prata om rollspel, harry potter, livet eller vad man nu vill prata om.

På sikt:

Om det blir ett nytt rollspel och de vill använda sig av discord så är vi öppna för att de som driver det tar över SHs nuvarande discord. Det går att ge över ägandeskap till andra och då kan de organisera den som de vill men behålla alla medlemmar som är med idag.