Trollkonsthistoria 603

Aztekisk blodsmagi

Tid på året lektionen ges: Början av vårterminen

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Som tidigare nämnts var aztekiska präster förtjusta i blodsoffer. Man har hittat grova trollstavar av vandringsstavtyp i aztekiska lämningar men tror också att de utförde magi med hjälp av andra kanaler. Den klart vanligaste verkar ha varit blodsmagi.

Idag är många magiker av uppfattningen att människor inte kan utföra magi utan hjälp av en trollstav, alternativt pådrivna av instinkter som barn eller under när de befinner sig i en livshotande situation. Det är inte riktigt sant, även om andra metoder aldrig kan komma i närheten av samma styrka och precision som en trollstav. En av de kanaler som många olika kulturer upptäckt är blod. I trolldrycker, i ritualer och på många olika sätt. En del av det var skrock, annat fungerade verkligen och skulle fungera än idag om man försökte.

Man tror inte att aztekerna i allmänhet använde särskilt mycket magi, utan att det lämnades åt prästerna. Det innebar att barn som uppvisade magiska krafter antingen skickades till prästerna för att uppfostras till en av dem eller tilläts driva vind för våg utan någon träning i att använda sin magi. En okontrollerad magiker kan vara en farlig krigare men utgör samma risk för sina allierade som för sina fiender och det var inte ovanligt att en aztekisk magiker som misslyckades med att kontrollera sina krafter drevs ut i vildmarken eller offrades till gudarna. De ansågs vara ett bättre offer än icke-magiska personer, eftersom magin i sig antydde ett band mellan personen och gudarna. Dessutom var magikers blod mycket mer effektivt i olika magiska ritualer än mugglarnas, vilket naturligtvis fick prästerna att föredra dem.

Lektionsförfattare: Embli