Trollkonsthistoria 412

Irina Padewski

Tid på året lektionen ges: Sen hösttermin

Irina Padewski föddes i Tłuszcz, Polen år 1908. Hennes föräldrar och syskon var mugglare. Hon är främst känd för sitt sexualpolitiska arbete. Hennes hjärtefrågor var kvinnors rätt till sina egna kroppar, att våldtäkt är fel och kan ske även inom äktenskapet och att det finns många olika sexualiteter och att det ska respekteras. I det sistnämnda fokuserade hon främst på kvinnors sexualitet, som hon menar blir bortglömd till förmån för mäns.

Hon skrev flera böcker och många debattartiklar i ämnet. Padewski själv var tidigt öppen med sin bisexualitet. Hon hade ett antal relationer med kvinnor och män under åren och våren 1980 inledde hon en relation med Zajac Adamcyzyk, som hon idag är gift med.

Adamcyzyk beskriver sitt kön som varken man eller kvinna. Hen var också politisk aktivist men inte lika känd som Padewski och fokuserade främst på volontärarbete.

År 1994 lämnar paret Polen och flyttar till USA. De bor först i New York, sedan i två olika små magiska samhällen. År 1999 flyttar de igen, den här gången till Brasilien. De blev inte kvar där särskilt länge. Istället är det här parets tid på resande fot verkligen börjar. De tillbringar oftast några veckor på varje ställe medan Padewski håller föreläsningar, håller kurser och skriver på sina böcker. (Adamcyzyk har vid det här laget pensionerat sig från allt betalt arbete men hjälper fortfarande till på olika lokala organisationer, framförallt med hemlösa ungdomar.) Sedan ger de sig av till nästa land. Padewski har pratat om att kanske pensionera sig och återvända till Polen förr eller senare men menar att så länge hon orkar arbeta som hon gör så kommer hon att göra det.

Lektionsförfattare: Embli