Trollkonsthistoria 203

De första hogwartseleverna

Tid på året lektionen ges: Tidig sommartermin

Instruktioner

Ta upp ett par av exemplen nedan.

Ur läroboken:

De allra första hogwartseleverna var betydligt färre än de som går på skolan idag och grundarna hade personligen letat reda på dem. Sorteringshatten kom in i bilden först efter ett par år och de första eleverna bodde och undervisades tillsammans. Många av dem har gått till historien som framstående häxor och trollkarlar.

Isabel Tailor är av lite oklar härkomst, troligen mugglarfödd eller halvblod. När elevhemmen uppstod sorterades hon in i Hufflepuff och blev dess första kvinnliga prefekt. Hon skrev en dagbok under sin skoltid och delar av den finns bevarat i en privatsamlares ägo.

Edith Argall växte upp till en skicklig trolldrycksmakare och upptäckte att om man tillsätter blodiglar i en trolldryck som bryggts under nymåne blir dryckens effekt vanligtvis starkare. Hon ägnade sitt liv åt att experimentera fram sätt att förstärka mediciner och det var hennes stora succé. Olyckligtvis dog hon sex månader senare i en av de sjukdomar hon försökte bota, lite oklart vilken. Sorterades in i Ravenclaw.

Baeda Bullard var mugglarfödd och räddade en hel by mugglare från en attack av tre jättar. Man vet inte riktigt hur det gick till och vissa forskare misstänker att historien är kraftigt överdriven. Sorterades in i Hufflepuff.

Wolfgang Cummins reste runt i hela Europa och utkämpade dueller. En del mot mörkermagiker men de flesta mot personer som han utmanat eller blivit utmanad av för sportens skull. Han var en särskilt skicklig duellmästare och skrev en bok i ämnet, Den Ädla Duellkonsten, som tyvärr inte finns bevarad. Wolfgang var känd inte bara för sin skicklighet utan också för sin vägran att möta kvinnliga motståndare (så tillvida att de inte var mörkermagiker som attackerade honom) eftersom han ansåg att det var olämpligt för en kvinna att hålla på med såna saker. Han sorterades in i Gryffindor när sorteringshatten tillkom.

Milde Cobb var en av de första slytherineleverna. Hon var dotter till en häxa och en ynk och hyste ett starkt hat mot mugglare efter att de dödat hennes lillebror som barn. På sin dödsbädd ändrade hon sig emellertid och sa till sina närmaste att det inte var rätt att döma ett helt folk för vad några individer gjort. Hon var en stor poet och skrev dikter under hela sitt liv, varav ett trettiotal är bevarade. Elever som är intresserade uppsöka hogwartsbiblioteket och hitta diktsamlingen Minnen där de och ett antal samtida poeters bevarade verk finns samlade.

Lektionsförfattare: Embli