Spådomskonst 503

Klardrömmar

Klardrömmar, eller lucida drömmar som de också kallas, är drömmar där man vet att man drömmer. Något händer och plötsligt tänker man efter - och inser att det som händer är overkligt - en dröm. När man blir medveten kan man bli så förvånad att man vaknar på kuppen, eller så kan man dra nytta av situationen och ha lite roligt med den.

Om du vet att du bara drömmer så kan du ändra drömmen runtomkring dig. Om du blir jagad av ett läskigt monster kan du ju alltid förvandla det till en gullig liten kattunge istället. Om du alltid velat besöka en viss plats är det bara att resa dit i drömmen - eller om du alltid velat träffa någon särskild person, eller göra något du inte skulle våga på riktigt. Allting är möjligt!

Du kan även använda lucida drömmar till att lära dig saker, eller förutspå framtiden. Föreställ dig att du har världens främsta orakel framför dig - eller ännu hellre, att DU är världens främsta orakel.

För en del lyckligt lottade sker klardrömmar spontant och ofta. Andra råkar ut för det någon gång ibland av en lycklig slump, och ytterligare andra måste öva sig fram. Börja med att ställa dig frågan 'Drömmer jag?' titt som tätt, flera gånger i timmen, när du är vaken, så att det blir en vana att ställa dig den frågan ofta. Kontrollera om du verkligen drömmer genom att till exempel läsa en text och sedan läsa den en gång till för att se om den ändrat sig, eftersom texter i drömmar har en tendens att inte se likadan ut andra gången man läser den. När det blivit en vana att stup i kvarten kontrollera verkligheten omkring dig kommer du så småningom börja göra det även när du drömmer, och då äntligen kunna säga 'Drömmer jag? - Ja, det gör jag!' till dig själv.

Dela nu in er två och två och berätta för varandra om några drömmar ni kommer ihåg, och försök sedan tolka dem tillsammans. Tänk på att se bortom det som pågår i drömmen, och koncentrera er på vad de olika sakerna har för betydelse för er istället.

Lektionsförfattare: TraXy