Naturmagi 703

-

SKYDDAD TEXT 2001- © Sofia Carlsson. Får användas i rollspelssyfte inom SH.

Ur läroboken: Slå en Cirkel

Det finns inga gudstjänster och inga präster inom nyhedendom. Alla är sin egen präst eller prästinna och ingen är förmer än någon annan - ingen har ensamrätt på Guden och Gudinnan. Det kan finnas högre och lägre rang inom Covens, men det är upp till dem. Inget Coven är det andra likt.

När man vill komma närmre Gudomarna eller utföra någon sorts ritual slår man en cirkel. Cirkeln är gjord av energi och är till för att skydda och fokusera en när man ska utföra magi, samt att komma närmre Gudomarna.

Man börjar med att rena platsen där cirkeln ska slås. Detta kan göras genom att man t.ex. sopar området med kvast, skvätter ut lite vatten eller salt vid cirkelns tänkta gräns, eller helt enkelt bara rensa bort skräp och tänka sig att man låter negativ energi försvinna samtidigt. Annars kan man tända ett knippe salvia och gå med den runt cirkeln. Har man inget salviaknippe går det bra med vanlig rökelse, av valfri doft. För att rena sin aura inför en ritual kan man använda rökelse som man för runt en bit över kroppen, så att röken blandas med auran och renar den. Både salvia och salt är kraftfulla reningsmedel för energi.

Markera i den tilltänkta cirkelns utkant de fyra väderstrecken med ljus eller stenar, så blir det enklare att dels se var cirkeln går och så vet man var väderstrecken ligger.

När man renat platsen och sig själv åkallar man de fyra elementen: Luft (öst), Eld (syd), Vatten (väst), Jord (nord), eftersom det är de fyra elementen som genomsyrar hela vår existens. Ett sätt att åkalla elementen och väderstrecken är att man ställer sig i riktning österut, eftersom det är vanligast att börja med Öst, och säger eller tänker "Österns andar, Luftens väktare - jag bjuder in er till min cirkel denna vackra dag. Välkomna!" Sedan vänder man sig mot Syd och upprepar proceduren, fast med Söderns andar och Eldens väktare, givetvis. Man fortsätter så ända tills man har nått Norr.

Sedan går man runt sin tänkta cirkels gränser samtidigt som man föreställer sig hur man blir innesluten i en kupol av ljus. Man kan även göra uppåtstigande rörelser med armarna för att hjälpa fantasin på traven. På så sätt kan det vara lättare att föreställa sig hur energin stiger upp ifrån marken.

Till slut står man i sin cirkel och kan skrida till verket. Kanske vill man bara meditera - då gör man det, eller så vill man utöva magi eller utföra någon ritual. Eftersom det finns hur många olika alternativ som helst av vad man kan göra, så går vi inte närmre in på detaljer.

När man är färdig med det man skulle göra, tackar man elementen. De flesta föredrar att göra det i omvänd ordning, d.v.s. att man börjar med att tacka Nord, och slutar med Öst. Man kan exempelvis säga "Nordens andar, Jordens väktare - jag tackar er för er närvaro och hjälp i min cirkel denna vackra dag. På återseende!". Sedan går man motsols runt cirkeln samtidigt som man låter energin sjunka tillbaka ner i jorden, lika många varv som man gick när man skapade cirkeln.

Som avslutning, för att grunda energierna även inombords, brukar man äta och dricka. Förfarandet kallas oftast "cakes and ale" eller "cakes and wine", men man kan ta precis det man känner för. Juice är populärt, till exempel. Man ska naturligtvis inte äta sådant man inte tål eller dricka sprit om man är nykterist.

Lektionsförfattare: Traxy