Mytologi 605

Kung Arthur

Man kan inte börja en Arthurlegend utan att berätta om Arthurs tillkomst. Kung Uther Pendragon hade just erövrat England och fick under en bankett syn på Hertig Gorlois och hans vackra fru Igraine. Uther blev galen av kärlek till henne men var starkt medveten om att hon var gift med en annan man så han startade ett krig mot Hertig Gorlois. Nu var det så att Gorlois var Hetig över Cornwall och bodde i en av Englands mest svårintagna borgar. Uther vände sig då till trollkarlen Merlin som gick med på att hjälpa Uther i utbyte mot att han, Merlin skulle uppfostra den son som skulle komma av en förening mellan Igraine och Uther men Uther fick inte skada Gorlois. Uther gick med på detta och med hjälp av Merlins magi smög han in i slottet Cornwall, maskerad som Gorlois, och förenade sig med Igraine. Under tiden dödade hans soldater den riktige Gorlois och därmed bröt han sitt löfte till Merlin.

Nio månader senare föddes en son som fick namnet Arthur och som med hjälp av Merlin placerades hos Sir Hector utan Uthers vetskap. Där uppfostrades den unge pojken av bland annat Merlin och Sir Hector att bli en rättrådig man.

Arthur hade hunnit nå tonåren när Kung Uther dog. Eftersom Kungen inte hade lämna något barn efter sig så fanns det ingen som kunde ta över kungamakten och genast utbröt det strider bland landets adel, vem som skulle ta över efter Uther. Merlin vände sig då till Damen i sjön, en uråldrig gudinna, och fick i sin hand svärdet Excalibur. Merlin tog svärdet och satte det i en sten och endast den som var menad att bli kung kunde dra upp svärdet. Det ordnades ett tornerspel där alla som ville göra anspråk på tronen kunde komma och pröva att dra svärdet ur stenen.

Sir Hector och hans son Sir Kay drog naturligtvis dit och med sig tog de Arthur som väpnare. På dagen för tornerspelen glömde Sir Kay sitt svärd och Arthur sändes för att hämta det. Arthur kunde inte hitta Sir Kays svärd och fick då syn på ett svärd i en sten. Det såg inte ut att sitta särskilt hårt så Arthur tog det och gick med det till Sir Kay. Sir Kay kände genast igen Excalibur och gick med det till sin far och sade 'Jag är den rättmätige kungen'. Sir Hector såg tvivlande på sin son. 'Hur exakt kom du över det?' sa han. Sir Kay kunde inte hur mycket han än ville bli kung ljuga för sin far och sade 'Arthur kom med svärdet'. Sir Hector såg i sin tur på Arthur som tog dem tillbaka till stenen och satte fat svärdet igen. Både Sir Hector och Sir Kay försökte sedan dra svärdet ur stenen utan att lyckas. Arthur tog sedan med lätthet svärdet ur stenen och bevisade därmed att han var den rätmätige kungen. Ordet spreds snabbt om att den rättmätige kungen hade hittats och Arthur blev snart krönt till kung.

Lektionsförfattare: Admanta