Kvastflygning 111

Under ugglans vingar kom

När: Fjärde veckan i november
Hur: 2 timmars praktisk lektion på Quidditchplanen

Efter avslutad lektion ska eleverna:

Tänk på att inleda lektionen med en uppvärmning och att eleverna alltid ska flyga med lättare skydd på armarna, benen och huvudet.

Denna text är skriven som en OFF-text till både lärare och elevspelare:

Under ugglans vingar kom

Välj ut en elev (lottning, eleverna får välja själv, välj ut någon elev man vet är duktig eller på något annat sätt man kan välja ut eleven). Denna elev är nu Ugglan. De andra eleverna är ugglans byte. Dela upp de som är byte i två grupper som flyger upp inom målområdet på varsin sida av Quidditchplanen.

Ugglan ska befinna sig i mitten av spelplanen och ropar ”Under Ugglans Vingar Kom!” varpå alla byten ska flyga från den sida de står på till den andra utan att bli kullad av Ugglan. De som blir kullade blir nu också Ugglor och ska vara med och jaga byten i nästa runda. När bara ett byte återstår vinner den och den får vara Uggla om man kör leken igen.

För att kulla någon räcker det med att Ugglan tar i en på något sätt. Man får inte hålla fast kvasten eller på något vis påverka kvasten utan man får bara ta på personen.

En variant är att när Ugglan ropar ”Under Ugglans Vingar Kom!” ska de andra ropa tillbaka ”Vilken färg/hårfärg/osv?” varpå Ugglan svarar exempelvis ”Grön!”. Då får alla som har något grönt på sig passera fritt förbi alla Ugglorna utan att bli kullad. Är svaret ”Blond” får alla blonda passera fritt osv. Läraren väljer vilken typ man använder på lektionen eller så kör man båda varianterna.

Lektionsförfattare: Angfiel