Forntida Runor 605

-

Asteroiderna, som finns belägna i ett bälte mellan planeterna Mars och Jupiter, består av flera tusen små och stora stenar. Fyra av den, alla upptäcka i början av 1800-talet, används inom astrologin. Alla har fått namn efter de grekiska och romerska mytologiernas gudinnor, och återspeglar fyra olika aspekter av det feminina. Anledningen till detta är det i västvärlden var vid denna tid som kvinnans rättigeter och frigörelse började diskuteras. Att asteroiderna har två namn beror på att den grekiska och romerska mytologin egentligen är desamma, men med olika namn på gudarna. De huvudsakliga namnen är de som oftast används, medan den sekundära är den andra mytologins namn. Vissa huvudnamn är alltså grekiska och vissa romerska.

Ceres, eller Demeter, är den störa asteroiden och den första som upptäckes och identifierades av mugglarna. Dess symbol påminner om ett frågetecken, med skillnaden att punkten är utbytt mot ett streck över frågetecknet nedre del, vilket ger den en kors-form. Denna symbol står för moderskapsprocessen och närande, och kan därför vara användbar för såväl kvinnor som vill bli gravida som för allmäna fruktbarhetsamuletter.

Juno, men det alternativa namnet Hera står egentligen för hustruaspekten, men också för energin i ett fungerande förhållande. Dess symbol är ett upp-och-nedvänt kors där den översta delen spricker upp i sju delar, vilket ser ut som en stjärna eller blomma. Detta var den tredje asteroiden att identifieras och få sitt namn. Juno var i den romerska mytologin Jupiters syster.

Pallas Athena, som också kallas Minerva, var den andra asteroiden som upptäcktes. Dess symbol påminner starkt om Venus, det vill äga kvinnosymbolen. Skillnaden är ett ringen bytts ut mot en fyrkant, med hörnen rakt uppåt, neråt, åt vänster och åt höger. Egentligen står symbolen för den tidslösa visheten hos kvinnor i allmänhet, men även lärande och försök att öka sitt intellekt och kunskap på kreativa sätt.

Vesta, som upptäcktes sist och vars andra namn är Hestia, var i den romerska mytologin den tredje systern till Juno och Jupiter. Denna gudinna valde att aldrig gifta sig och förbli en evig jungfru, och fick därför klara allting själv. Hennes symbol, en eldsflamma inuti ett litet V inuti ett större V, återspeglar därför eldstaden som hon var gudinna över. Den astrologiska symbolen står logiskt nog för att ta hand om vardagen på ett bra sätt, samt sexuell intimitet.

Lektionsförfattare: arvid