Örtlära 301

Korpros

NÄR: September
VAR: Växthus 5
HUR: Studenterna får tillverka rosenvatten, medan de blir energilösa. De får dock tillbaka sin energi efter lektionen eftersom professorn ger dem en energidryck innan de lämnar lektionen.

Ur läroboken "När du minst anar det" av Henric von Wrack:

Korpros (Corvus rosa)

"En trädgård utan rosor är som en juvelring utan sten."

Rosorna tillhör ett uråldrigt växtsläkte. De har odlats i mer än 4000 år. Från länder i Främre Asien, framför allt Persien, fördes roskulturen via greker och romare till de västeuropeiska länderna. Bland dem dominerade Frankrike under 1700- och 1800-talen förädlingsarbetet med rosor, något som förklarar att flertalet av de äldre rosor vi odlar idag har franska namn.

Idag finns det ca 20 000 rosor registrerade och namngivna. Mellan hundra och ett par hundra nya rosor introduceras årligen. Utvecklingen har varit särskilt intensiv sedan 1950-talet. Då tog trädgårdsintresset en delvis ny inriktning mot nöje och skönhet, tidigare dominerade nyttoodlingen.

Idag odlas rosor för det mesta för dess skönhet och doft, men de har haft en stor betydelse som läkeväxter och används som mytologiska, mystiska och religiösa symboler. Inom de hedniska kulturerna hade rosen en stor betydelse.

Korprosen är snarlik rossorten The Scotsman. Dess lila färg är dock starkare liksom själva doften. En avgörande skillnad är även den att doften får energin att falna hos den som luktar på rosen. Man blir trött och håglös av att ha rosen och dess doft i sin närhet. Ju mer man drar in dess doft desto tröttare och slöare blir man. Korprosen själ energi likt korpar själ blänkande föremål. Korprosenvatten används med fördel i trollbrygder som skall förebygga hyperaktivitet.

Korprosenvatten:

Lägg 5 dl nyplockade blomblad i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker bladen. Tillsätt en del renat brännvin eller vodka till tio delar vatten. Låt svalna, sila sedan och häll upp på steriliserade flaskor. Förvara mörkt och svalt.

Lektionsförfattare: Funa