Örtlära 214

Norsk mördarsnigel

När: Juni
Var: I det växthus där de påträffas

Ur läroboken "Det rör sig i busken" av Sibylla Kniep

Mugglarna har sitt exemplar, men på 1990-talet var det en häxa i Norge som roade sig med att göra mördarsnigeln än mer bestialisk än sina föregångare. Hon sitter för närvarande i Sortøya, Norges motsvarighet till Azkaban eftersom hennes små älsklingar inte bara utrotade växter, utan även gillade att tugga på andra djur och människofötter. Sniglarna däremot var svårare att spärra in, utan spred sig snabbt till jordens alla hörn innan man kom på ett sätt att förgöra dem på.

Dessa sniglar är uppåt en fem decimeter långa, brunfärgade i olika nyanser, hornförsedda och insmetade i ett gulgrönt slem som luktar lik. Slemmet ger brännsår och gröna utslag som luktar illa. Munnen är försedd med två långa huggtänder som lätt borrar sig in både här och där.

Den har en enorm förmåga att föröka sig, då den är hermafrodit, d.v.s. tvåkönad, med en stor produktion av ägg. Varje snigel kan lägga ungefär 400 ägg under sin livstid. Efter ca fyra veckor kläcks äggen. Då sniglarna är 5-6 veckor är de könsmogna, och får då i sin tur snabbt en stor avkomma.

Även om det är en hög dödlighet på både ägg och unga sniglar eftersom de äter varandra, blir det under gynnsamma förhållanden ändå kolossalt mycket sniglar som når vuxen ålder. Fuktiga och relativt svala somrar kan den fortplanta sig med en häpnadsväckande hastighet om det vill sig illa. De sprids genom att framför allt ägg och unga sniglar följer med transporter av växter, jord och trädgårdsavfall. Dessutom sprids de aktivt genom egna förflyttningar.

För att göra sig av med dessa bestar behövs följande. Höga stövlar av drakskinn och en kniv av renaste silver. Dessutom måste de ske nattetid, och endast då det är fullmåne. Hugg av huvudet med kniven och samla sedan in alla resterna, häll havssalt från döda havet över och tänd ett bål. De flesta rekommenderar att hålla för näsan under denna procedur.

Lektionsförfattare: Funa