Slytherin

Se även:

Elevhemsguide

Slytherins egenskaper: Listiga, ambitiösa, manipulativa, magikersläkt.
Stereotypen: Elak, renblodig (gärna också rik och högstatus) mugglarhatare.

Eller måhända ni i Slytherin
Skall era sanna vänner finna,
Där sluga rävar nyttjar alla knep
Att sina mål och syften vinna.
//Ur Sorteringshattens sång i De vises sten

Men Slytherin, som aldrig utav makt fick nog,
Han tyckte om de äregiriga och sluga.
//Ur Sorteringshattens sång i Den flammande bägaren

Sa Slytherin: "Vi undervisar dem
Vars förfäder har renast blod."
//Ur Sorteringshattens sång i Fenixorden

Behöver man vara en ondskefull mugglarhatare för att gå i Slytherin? Knappast. Det är väldigt vanligt att se bakgrunder från folk som vill ha in sina karaktärer i Slytherin där deras enda personlighetsdrag är att de är elaka och ogillar mugglare, men dessa drag är faktiskt inte utmärkande för elevhemmet (även om de har högre andel av såna personer än de andra elevhemmen).

Av Hogwarts fyra grundare var Salazar Slytherin den enda som brydde sig om inte bara eleven och dess uppvisade egenskaper, utan även elevens föräldrar. Detta har gjort att det fortfarande finns krav på att Slytherinelever ska ha något slags magikerpåbrå, förutom de egenskaper som Slytherin värdesatte. En mugglarfödd elev kan inte komma in i Slytherin, även om de annars har precis alla egenskaper som söks (i alla fall inte på Svenska Hogwarts). Om en mugglarfödd elev "egentligen" borde hamna i Slytherin så får man helt enkelt sortera in dem i det näst mest passande hemmet.

Den bästa sidan av Slytherin

Finns det en bra sida av Slytherin? Ja, även om många verkar tro att alla Slytherinare är elaka mugglarhatare finns det faktiskt många positiva aspekter inom elevhemmet. Det handlar helt enkelt om vad de använder sina egenskaper till.

Ordet "listig" betydde ursprungligen "kunnig" och "skicklig", och ordet fick först senare den negativa klangen vi nu associerar med det.

En bra Slytherinelev sätter upp mål för sig själv och strävar för att komma dit. De kan visserligen knuffa andra ur vägen om de tycker det behövs, men de försöker oftast hitta andra lösningar på problemen. De är goda diplomater – deras manipulativa sida gör att de kan medla effektivt och få båda sidor av en konflikt att tro att de vinner.

Så länge deras ambition är positiv och de strävar mot att kunna hjälpa andra på något sätt så är deras egenskaper överväldigande positiva.

Den sämsta sidan av Slytherin

Den dåliga sidan av Slytherin känner de flesta redan till, men den är ändå värd att utveckla kring. Enkelt uttryckt är dessa elever de som inte har positiva ambitioner, utan vars mål är att vinna för egen räkning. De gör upp planer för hur de ska ta sig upp i världen, och om någon kommer i deras väg hugger de dem i ryggen. Så länge de har nytta av andra är de vänliga mot dem, men när de anser sig inte behöva dem längre avsäger de sig bekantskapen.

De ser sig själva som mer värda än andra på grund av sitt intellekt, sitt rena blod, eller någon annan anledning, och ser ner på alla andra.