Samedi

Kalender

Anti-mobbnings-kampanj: Första lördagen i Oktober

Olika workshops mot mobbning. Alla elever på skolan förväntas vara med på minst två workshop under dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det är de äldre eleverna inom föreningen som håller i de olika workshops som erbjuds och det är även dess som bestämmer vilka som finns tillgängliga.

Alla hjärtans dag: 14 februari

Firandet av Alla hjärtans dag är en av de mer efterlängtade händelserna i föreningen. Varje år har de försäljning av choklad, rosor och teddybjörnar. Dessa köps av andra elever eller personal på skolan veckan innan Alla hjärtans dag och ges ut anonymt under själva dagen. Om personen som ger bort presenten vill kan den skriva ett anonymt kort till som också levereras samtidigt, med en dikt eller en fin hälsning på. Det är föreningens medlemmar som delar ut presenterna men de får inte säga vem avsändaren är givetvis. De har även ett flertal Kram-bås uppställda på skolan där de tar betalt för kramar under dagen. All vinst går till ett valt välgörande ändamål. Välgörande ändamål bestäms av Presidenten.

Mors Dag: Sista söndagen i maj

Detta är en intern tillställning inom föreningen. Sista söndagen i maj så infaller Mors Dag i Frankrike och detta är något som Samedi inte låter sig glömma. Det krävs mycket planering inför den här dagen och det kan vara så att det tisslas och tasslas om det inom föreningen i flera månader innan. Dagen går ut på att hylla föreningens "Mamma". Det officiella namnet för ledarinnan av föreningen är Président, men inofficiellt kallas hon kärvänligt för deras Mamma.

Den som styr över dagens händelser är presidentens assistent som fungerar som projektledare och där hon har chans att riktigt visa sig inför hela systraskapet (det är ändå hon som kommer ta över rollen som President/Mamma året därpå). Vad som planeras är upp till den här personen men det är en överraskning för deras "Mamma" som givetvis inte får veta vad de planerar. Det kan vara allt ifrån uppträdanden till tårtkalas till sagoberättande, eller varför inte allt på en gång? Fantasin sätter gränserna som det heter. Det är dagen då alla systrar visar hur mycket de tycker om sin Mamma.

Systraskapets Dag: Sista helgen innan sommarlovet

Detta är dagen då de som är storastystrar och lillasystrar verkligen visar för varandra vad de betyder för varandra. Flickorna ger sin storasyster en gåva om hon fortfarande är kvar på skolan och ger alla sina småsystrar (ofta har man bara en men i vissa fall kan det vara så att man får någon fler) en gåva. Den här gåvan ska vara personlig och verkligen visa hur värdefull ens syster är för en. De har en stor tebjudning på dagen och på kvällen sitter alla i pyjamas och de äldre systrarna berättar fina historier om tidigare systrar som varit med i föreningen. Det är generellt en mycket avslappnad men uppskattad dag inom föreningen.

Antagning

Alla är välkomna in i Samedi! Även om systrarna i föreningen gärna vill ta in alla så finns det bara fem platser varje år och det betyder att de tyvärr måste säga nej till vissa. Vilka de säger nej till beror dock inte på renblod eller högstatus eller rikedom osv. Det beror helt på personligheten och om de äldre systrarna tycker att man passar in bland dem. Har man en biologisk släkting i föreningen eller att man känner någon som är med redan så är chanserna större att man kommer in, eftersom systraskapet värderar just vänskap högst av allt, men det är ingen garanti.

För att anmäla intresse till föreningen skriver man upp sig på ett anslag som finns synligt uppsatt i närheten av matsalen.

Intagningsprov

Intagningen är i två delar. Den första delen pågår under höstterminen där alla som vill gå med har chansen att skriva upp sig på listan och gå igenom de olika tillställningarna som föreningen ordnar för sina nya rekryter. Innan jul väljs fem flickor ut bland alla intresserade för att få gå igenom del två.

Den andra delen pågår under vårterminen då det bara är fem kvar som har stora garantier att komma med om de sköter sig under resten av terminen. Första dagen på terminen får de en storasyster tilldelad sig. Det är en äldre flicka i elevhemmet (men inte i en högre årskurs än fyran eftersom de ska gå kvar på skolan några år för att fortsätta kunna vara mentor åt flickan i några år till innan Storasystern försvinner efter examen) som valts ut för att vara den yngre flickans mentor. Det är, enligt föreningen, ett band som aldrig bryts och som man ska vårda för alltid.

De får nu full tillgång till sällskapsrummen och sovsalarna. De förväntas hjälpa till på Alla hjärtans dag och andra tillställningar som föreningen ordnar och de behandlas som en Syster av Samedi även om de inte är fullt intagen i föreningen ännu. Terminen avslutas med en initieringsceremoni där de blir upptagna som fullvärdiga Systrar i föreningen. Det är inte ofta en syster väljs ut som "en av de fem" och sedan inte blir medlem i slutet av året. Detta sker bara om systern har vanärat föreningens motto eller position på ett grovt sätt, men ofta försöker man att lösa det med varandra inom gruppen, innan de utesluter flickorna.

Invigningste: Andra helgen i September

Alla som anmält intresse för att vara med i Samedi blir inbjudna till eftermiddags te alldeles i början av terminen. Där minglar man och pratar och umgås med varandra i allmänhet. Tebjudningen inleds med att Presidenten välkomnar alla till tillställningen och utför det ceremoniella bandklippandet (skär med trollstaven genom ett guldband med röda hjärtan på) för att markera början på intagningen. Själva tillställningen håller på i ett par timmar och inget speciellt händer mer än att de minglar och kan visa fram sina personligheter för hela systraskapet. Alla äldre flickor i föreningen förväntas närvara.

Skattjakt: Hela November

Syftet är att även lära känna andra elever på skolan och att sprida föreningens budskap vidare. Ett annat syfte är också att lära känna skolan och dess omgivningar. För att nå upp till detta så får de olika uppdrag som de ska utföra runt om på skolan. Det kan vara allt ifrån att ta reda på Rektorns mellannamn till att få andra elevers underskrifter där de lovar att inte mobba någon på skolan. De får en lista med uppdragen de ska utföra och den personen som klarar sina uppgifter bäst vinner och får ett fint pris. Bara för att man vinner är det ingen garanti för att man kommer med i föreningen. Skattjakten håller på i en hel månad.

Övrigt

Systrarna ordnar även en del andra mysiga stunder tillsammans där man umgås och lär känna varandra. Det är allt ifrån chokladprovsmakning till syjuntor.

Initiering:

Mer information kommer snart ...

Sovsalarna/Sällskapsrummet

Lyxigt men mysigt är det som beskriver Samedi bra. Dekorerna på väggarna är ljusa och det är en majoritet av blommiga tapeter med matchande luftiga gardiner. Alla rum har stora fönster som skickar in mycket ljus under dagarna och månljus på stjärnklara nätter. Känslan över inredningen är renässans.

Kapprum/Hall: När man kommer in direkt ifrån korridoren möts man av en smal hall och ett kapprum direkt till höger.

Sällskapsrummet: Ett stort luftigt rum med soffhörnor och några större bord med möjlighet för läxläsning.

Te-Salong: Fullt av mindre bord och sköna fåtöljer där eleverna kan sitta och äta småkakor, bullar och givetvis dricka många koppar med te.

Sovsalar/Sovrum: Flickorna sover inte tillsammans årskursmässigt utan de nya systrarna erbjuds de platser som blir lediga i de olika rummen. Det är ett flertal mindre rum med minst två och max fyra bäddar. Den enda som har ett eget rum är Presidenten. Det går att byta rum men alla sådana byten ska godkännas av Presidenten själv och det accepteras aldrig om det är för att flickor har bråkat eller ogillar varandra (eftersom ingen i Samedi bråkar eller ogillar varandra utan att det reds ut med glada miner).

Allmänt

Lillasyster – Storasyster. Är ett mycket väl ansett fadderprojekt som alla inom föreningen uppskattar. Alla har en storasyster inom föreningen som man får redan i första årskursen och om man vill bli storasyster så får man anmäla sitt intresse till Presidenten som väljer ut den som hon tycker är mest lämplig till de nya systrarna.

Ledarinnan för föreningen kallad för föreningens President. Inom föreningen så kallar man henne för Mamma då hon fungerar som detta för flickorna. Alla kan komma till henne med sina bekymmer och hon ska försöka lösa dem så gott hon kan och hon ska se till att alla mår bra och trivs. Denna person går alltid i sista årskursen. Presidenten har en assistent som ibland kan kallas för Lill-Mamma i föreningen men som är Vice President och som alltid går i näst sista årskursen och det är den personen som tar över och blir President sen. Denna person väljs genom majoritet inom föreningen.

Det är inte en förening som känner att de måste gömma sig för de andra och man uppmuntras att knyta kontakter med andra på skolan också. Vänskap över allt såklart! Även om de givetvis alltid är mest lojala emot sina systrar.

Tycker om traditioner! De traditioner som föreningen har ska vårdas och hållas till punkt och pricka. Därför har också nya idéer generellt svårt att slå rot.

När de går med så får de märket fast utan stjärna och sen när de blir riktiga medlemmar så trollar Presidenten dit en stjärna på deras märken!

Nuvarande Ledarinnor

Presidenten: Emeline Vellarvo
Vice Presidenten: Giselle Cornett