Spelledarbeslut

Tidsbegränsning av reserverade släktnamn - inaktiva spelare (2019-12-15)

Spelledarrådet har beslutat följande:

Eftersom beslutet Tidsbegränsning av reserverade släktnamn (2017-12-22) bara handlar om släktöverhuvuden som slutat i SH så vill vi göra ett tillägg för släktöverhuvuden som INTE slutat i SH men som fortfarande är kvar och antingen inte spelar aktivt med sina karaktärer, eller inte spelar aktivt med just de karaktärerna som det reserverade släktnamnet handlar om.

Poängen med ett reserverat släktnamn är för att tanken är att det bara ska finnas en magikersläkt med just det efternamnet i SH så att det inte blir förvirrande, men om karaktärerna med efternamnet inte spelas så vad är egentligen skillnaden mellan en karaktär som inte spelats på ett par år och en karaktär som varit utrensad i ett par år? Nu har vi ju inte längre något krav på att en karaktär ska vara aktiv heller, så länge man skriver i den årliga aktivitetskollen att man vill behålla den, vilket gör i teorin att en spelare kan vara frånvarande en längre tid men fortfarande ha kvar sina karaktärer, som ligger och samlar damm.

Därför inför vi nu att för att ett släktnamn ska fortsätta vara reserverat så måste släktöverhuvudet spela med minst en karaktär med släktefternamnet i fråga minst en gång om året. Detta träder i kraft fr.o.m. 15 januari 2020, så vet man med sig att man inte spelat med en karaktär på väldigt länge så har man alltså en månad på sig att göra detta innan det börjar gälla.

Notera att detta syftar på att om du t.ex. skulle vara släktöverhuvud för släkten "Potter" och har skrev ett inlägg med din elev "Harry Potter" 14 januari 2020 så betyder det att om någon annan spelare, som inte tänkt tillhöra släkten och som inte kollat om efternamnet redan är reserverat, skulle skicka in en namnansökning med en Potter någon gång mellan 14 januari 2020 och 14 januari 2021 så kommer namnet att nekas av hattarna eftersom det är reserverat eftersom du har postat ett inlägg det senaste året RÄKNAT FRÅN DEN NYA KARAKTÄRENS ANSÖKNINGSDATUM. Har du INTE spelat med "Harry Potter" det senaste året så skulle det vara okej om någon annan råkade ansöka om namnet, men utan att vara släkt med din karaktär. Så här:

Reserverat släktnamn: Potter (släktöverhuvud: JK Rowling)
Ansökning om "Thomas Potter" inkom: 16 januari 2020 (från en spelare som alltså INTE pratat med JK Rowling och ska få skapa en ny karaktär i släktträdet, utan det här är en karaktär som bara råkar ha samma efternamn)
Hattarna kollar perioden: 16 januari 2019 till 16 januari 2020 (genom att söka på JK Rowling i forumet och se om hen skrivit ett ON-inlägg med en av sina Potter-karaktärer under den tiden, eller när hen senast skrev ett inlägg)

Scenario 1

JK Rowlings senaste foruminlägg med en av sina godkända Potter-karaktärer: 24 december 2019 V (en knapp månad sedan)
Resultat: Hattarna underkänner namnet eftersom efternamnet är reserverat för en aktivt spelad släkt och därför kräver tillstånd från släktöverhuvudet, JK Rowling, för att få använda.

Scenario 2

JK Rowlings senaste foruminlägg med en av sina godkända Potter-karaktärer: 24 december 2018 X (mer än ett år sedan)
Resultat: Hattarna godkänner "Thomas Potter" som namn eftersom släktöverhuvudet uppenbarligen inte längre använder sig av det och det därför inte längre klassas som reserverat av JK Rowling.

OBS! Vissa efternamn har lite för mycket "historia" inom SH, t.ex. för att de varit av en högre status och/eller har ett väldigt distinkt efternamn, eller för att karaktärer ur släkten har varit en del stor del av händelser på SH, oavsett hur länge sedan någon med efternamnet spelades aktivt. Dessa namn fortsätter i så fall att stå på listan över reserverade efternamn, eftersom det vore högst otroligt att en person med exakt samma efternamn bara skulle "råka" dyka upp utan att tillhöra just den släkten. Vilka namn som hör till denna kategori bestämmer SORTERINGSHATTEN i samråd med SPELLEDARRÅDET.

Frågor och svar

"Räknas det om vi är tre spelare som spelar karaktärer ur samma släkt?"
- Nej, det är bara släktöverhuvudets aktivitet som gills för det här eftersom det är hen som ansvarar för släkten.

"Om jag har tio karaktärer med efternamnet, måste jag spela med allihop?"
- Nej, så länge EN av dem har spelats det senaste året så gills det för hela släkten - men rent i allmänhet är det ju naturligtvis roligare för dig och alla andra ju fler du spelat med. :)

"Gills det om jag spelar med en ospelad karaktär ur släkten?"
- Nej, karaktären ska vara officiellt godkänd för att det ska gillas.