Spelledarbeslut

Läxläsningar (2013-12-24)

Spelledarrådet har beslutat följande:

En sak vi tycker ofta saknas i spelet är läxläsning. Visst kanske man skriver något om att ens elev sitter och fixar med läxorna och så kommer någon och avbryter dem och så spelar man det istället, men mer än så är det liksom inte. Därför:

Varje lärare i alla ämnen – utom specialämnena KVF, SOS och STF – kan, om de nu vill, öppna varsin tråd i sitt lektionsforum för läxläsning. ”Jaha”, säger du då och tillägger sarkastiskt, ”det låter ju extremt nyskapande”.

Så här är det:

Varje lärarkaraktär (som vill) kör i gång en läxläsningstråd i sitt lektionsforum, där de så att säga har ”öppet hus” efter lektionstid. De är i sina lektionssalar och elever som vill komma dit för att plugga ämnet kan göra detta, oavsett årskurs. Du kan alltså spela en etta och en sjua som sitter och pluggar samtidigt.

Varje läxläsningstråd är öppen för spel i tre månader OFF. Under tiden spelar eleverna med varandra och ingen väntar på att läraren ska svara, eftersom läraren inte behöver svara om de inte vill. ON kan läraren hålla på att stöka på sitt kontor och bara kika in någon gång ibland, så läraren behöver inte ha koll på tråden eller på att den besvaras på samma sätt som om det vore en lektion. Eleverna spelar med varandra, men man behöver inte vänta på att ALLA elever ska ha svarat innan man kan skriva igen. Det kanske är två elever som spelar med varandra som skriver ett inlägg i kvarten, då kan de göra det. Tar man det betydligt lugnare kan man göra det. Fokus är på själva spelandet.

Elever kan komma och gå under tiden bäst de vill – de måste alltså inte vara med från allra första början och ända till slutet, utan kan vara där så länge de vill/behöver. Spelar man klart på en vecka OFF så är man färdig efter en vecka och behöver inte vänta på att tråden ”tar slut”. Eleven kanske bara behövde en kvarts läxläsande och behöver sedan gå därifrån för att göra något annat!

Men! – Och det är här det blir spännande – när eleven har skrivit minst fem inlägg i tråden så kan de få spelet inrapporterat som en lektion. Har man inte skrivit minst fem inlägg när tiden går ut så gills det inte som en lektion.

Vad man spelar på är upp till var och en, men grundtanken är att det är ett tidsbestämt (OFF) spel baserat på att ens elevkaraktärer har uppsökt lektionssalen efter skoltid för att läsa/öva på läxor i ämnet, skriva läxuppsatser, få läxhjälp av äldre elever eller liknande. Det är ett sätt för elever ur alla årskurser att både umgås och hjälpa varandra över elevhemsgränserna, samtidigt som de får en chans att spela något tillsammans som kan räknas som en lektion fast utan att det faktiskt ÄR en lektion. På samma sätt kan det vara en kul omväxling för lärarspelarna också, och samtidigt vara ett kravlöst sätt att hålla ”lektion” på.

tl;dr

  • En lärare kan starta en läxläsningstråd i sitt lektionsforum om de vill. (En tråd per lärare åt gången.)
  • Tråden är tillgänglig för spel i tre månader. Elever kan gå in och ur i tråden hur de vill under tiden.
  • Elever ur alla årskurser spelar fritt med varandra i tråden. Läraren kan delta i spelet ON eller vara frånvarande och typ bara dyka upp för att avvärja en katastrof.
  • Efter minst fem inlägg kan eleven få spelet inrapporterat som en lektion.
  • Efter tre månader avslutas tråden och läraren kan då starta en ny läxläsningstråd och börja om.