Spelledarbeslut

Husdjur på Hogwarts (2014-11-19)

Vilka husdjur får man egentligen ha med sig till Hogwarts? Det står endast Katt, Uggla eller Padda i brevet men Ron har med sig en råtta och i böckerna finns det tecken på att eleverna kan ha med sig andra djur. Ron och Neville har ju till och med med sig sina djur på lektionerna. Så vad gäller egentligen?

Spelledarrådet har beslutat följande:

Eleverna får ha med sig djur på skolan om de följer dessa kriterier:

  • Djuren ska vara vad vi kallar för tama djur (nej man får inte påstå att man har tämjt en ekorre eller ett näbbdjur eller andra normalt vilda djur).
  • Djuren ska vara djur som man kan finna i Storbritannien eller Irland. Vill man ha mer exotiska djur (tänk på att de fortfarande måste passa in på de övriga kriterierna) så måste man ansöka om SL-tillstånd.
  • De ska inte vara magiska djur. Vill man ha ett magiskt djur som husdjur måste man ansöka om SL-tillstånd.
  • De ska vara lättskötta och klara sig själva under större delen av dagen.
  • De ska vara så pass tränade att de inte stör under lektioner, läxläsningar osv. Om de gör det kan läraren ge poängavdrag eller strafftjänster till eleven och eleven kommer inte få ha med sig djuret till lektionen igen. Vet du med dig att din professor inte skulle acceptera att eleverna har med sig sina djur på lektionen så skriv det i första inlägget så att alla spelare vet att de inte kan spela på att deras djur är med på den lektionen. Eleverna måste då ha lämnat sina djur i dess bur/terrarium i sovsalen. OBS! Katter och ugglor får inte tas med på lektionen då deras tendens att röra sig fritt anses störa. Om du ändå vill spela på att din elev har med sig en katt eller en uggla (för min katt är tyst och sover bara!) så måste du be om tillstånd från lärarspelaren i fråga.
  • Eleverna ska kunna bära djuren med sig i en bur/litet terrarium/litet akvarie eller bära med sig dem lösa om de är djur som inte smiter iväg.
  • De ska antingen bäras omkring eller hållas till sin bur/terrarium/akvarie som ska finnas i sovsalen. Detta gäller även i sällskapsrummen och sovsalarna. De får aldrig springa omkring lösa på Hogwarts. OBS! Denna regel gäller INTE för katter eller ugglor.
  • Alla djur (även katter/ugglor) ska ha någon typ av märkning för att visa vem ägaren är. Det finns magiska markeringar som en magisk djurbutik kan utföra som bara syns om man kollar efter dem (tänk chipmärkning fast med magi) annars går det även bra med ett halsband eller liknande.

Skolan tar inte ansvar för om ett djur blir uppätet eller skadat av ett annat djur. Däremot kommer elever som medvetet skadar andras djur att straffas. Elevhemsföreståndaren avgör vilket straff eleven ska ha.

Om en elev "tappar bort" sitt husdjur med flit (för att skrämma en annan elev genom att lägga sin tama spindel i dennes säng är en väldigt rolig idé) eller att det händer upprepade gånger (den tama råttan smiter hela tiden ut från fickan och man vägrar stoppa in den i en bur) så leder det till omedelbart omhändertagande av djuret. Elevhemsföreståndaren bestämmer om djuret ska skickas hem till föräldrarna eller avlivas. Detta gäller som sagt inte för ugglor eller katter som får vistas fritt på skolan.

Frågor:

Scabbers och Trevor vistas ju inte i bur/terrarium så som jag förstått det, förutom då de reser, men om man har en råtta/hamster/padda/dyl måste den alltså ha en bur som är dess hem om man inte bär dem i fickan? De får aldrig springa fritt?

Angående "det ska inte vara magiska djur": När Ron tar med Scabbers till djuraffären så försöker försäljaren få honom att uppgradera till en magisk råtta (då Scabbers till synes inte verkar vara nåt magisk), med det antar jag att han skulle få ha med sig en råtta med magiska krafter om han nu valt att byta bort Scabbers. Exakt var går gränsen för den här regeln? Jag förstår att de inte får komma dit med fågel fenixar och knizzlare, men får man ha med sig en magisk råtta (misstänker att de har längre livslängd och kanske kan göra nåt som inte vanliga råttor kan)?

Svar:

Mycket handlar om att vi var tvugna att begränsa det någonstans. Så om vi inte skulle fastna vid "De får ha med sig en råtta också!" (vilket är lite trist när det finns andra djur de skulle kunna ha med sig) så var vi tvugna att säga någon slags begränsning till hur fritt djuren får springa omkring på skolan. Exempelvis om man tar med sig en spindel (som en del säkert nu kommer ta med sig) så ska de andra eleverna inte behöva vara livrädda att det kryper en spindel i deras säng varje kväll, eller en liten salamander eller vad det nu kan vara för djur som andra elever faktiskt inte alls uppskattar i närheten. Är eleverna rädda för katter/ugglor så får de stå ut. ;)

Så ja, de får aldrig springa fritt. Det är inte tänkt att de ska ta med sig djur som behöver springa omkring mycket. Har de en råtta kan de ha en bur i sovrummet med ett hjul för dem att springa i och liknande.

När det gäller magiska djur så gäller SL-beslut på alla djur som ska vara magiska. Om någon vill ha en magisk råtta så är det alltså SL-beslut som gäller. Även om det finns magiska råttor i böckerna så är det en sak vi i så fall vill diskutera med varje spelare om en elev ska ha en sådan.