Spelledarbeslut

Elevhemsbyte (2005-08-08)

Fråga från spelare:

Får ens karaktär byta elevhem?

Ur en intervju med JK Rowling (Källa: Mugglenet):

ES: Has the sorting hat ever been wrong?
JKR: No.
ES: Really?
JKR: Mm-mm. Do you have a theory?
ES: I have heard a lot of theories.
JKR: [laugh] I bet you have. No. [laugh] Sorry.
MA: That's interesting, because that would suggest that the voice comes more from a person's own head than the hat itself -
JKR: [makes mysterious noise]
MA: And that maybe when it talks on its own it comes from -
JKR: The founders themselves.

Spelledarrådet har beslutat följande:

Nej, det får man inte. Om man vill vara absolut säker på att inte sorteras in i ett annat elevhem än det man tänkt sig får man se till att ha skrivit bakgrunden på ett sådant sätt att Sorteringshatten omöjligt kan välja något annat än just det elevhemmet. Använd t.ex. följande som en guide:

Sorteringshattens sång:

"Ni kanske passar bäst i Gryffindor, där folk med mot i bröstet lever, vars djärvhet, kraft och tapperhet dem skiljer ut från mängden av elever.
Ni kanske hemma hör i Hufflepuff, där rättvisa och sanning styr, ja, Hufflepuffarna är trogna och lojala, och aldrig någon möda skyr.
Måhända är ert hem det visa Ravenclaw, ty den som lärd och kvicktänkt är, och har ett gott och klart förstånd, skall alltid sina likar finna här.
Eller måhända ni i Slytherin skall era sanna vänner finna, där sluga rävar nyttjar alla knep att sina mål och syften vinna."

I specialfall kan man fråga Sorteringshatten ifall man får skriva om bakgrunden, men i så fall endast INNAN karaktären börjat spelas. Efter att inlägg postats i kategorierna Hogwarts eller Lektioner går det inte "överklaga". Sorteringshattens beslut är slutgiltigt, och går inte att överklaga hos spelledarrådet eller enskild spelledare.

I övrigt gäller det att ha tänkt igenom sin karaktär och dess val och personlighet noga innan man skickar in bakgrunden för godkännande. En Slytherinkaraktär är t.ex. inte nödvändigtvis elak och mugglarhatande, lika lite som en Hufflepuffkaraktär är jättesnäll och vänlig mot allt och alla. Se citatet ovan. Är man inte nöjd med var man hamnat så har karaktärens personlighet beskrivits för dåligt i bakgrunden och i sådana fall får spelaren skylla sig själv. Om du kommer på en karaktär som ska gå i ett visst elevhem, så se till att du beskriver karaktären på ett sådant sätt som är glasklart var de ska hamna. Kom också ihåg att du inte behöver hålla dig till det elevhem du valde på anmälningsformuläret, då det bara är till för statistik (typ).