SSL-beslut

Angående sexornas slutprov (2006-08-17)

Spelledaren över Studier har beslutat följande:

Sexornas slutprov ska bort. Nu. Med omedelbar verkan. Varför?

1. Det finns nästan inga slutprov för sexan skrivna, och även om alla skulle vara snälla och skriva ihop sådana om jag bara sade till är jag ganska säker på, så skulle de ändå inte komma ut på hemsidan på ytterligare ett bra tag, och det skulle inte vara rättvist mot de som har elever i årskursen.

2. Jag tycker det låter konstigt med tanke på betygskriterierna att ha slutprov där. Om kursen kräver ett U ifrån femman, men man bara råkar få Ö i sexan, får man inte läsa ämnet i sjuan då?

3. Det har alltid känts konstigt att man gör litet prov i fyra år, sedan ett stort prov, sedan ett litet prov igen och sedan ett jättestort prov. Att ha ett GET-prov som liksom rundar av och avslutar efter alla småprov funkar. Men att ha ett litet plutt-prov mellan GET och FUTT har jag alltid tyckt var fånigt, men tyckte inte att det skulle vara större, eftersom det inte ska vara lika ångestframkallande som ett GET.

Som jag ser det, och egentligen alltid har tyckt, så är det en viss skillnad mellan GET- och FUTT-ämnen. GET läser man varje år, så att varje år är som en delkurs, som sedan avslutas med ett prov. FUTT-ämnena är lite mer fördjupning, så att istället är de inte två separata kurser, utan EN och SAMMA kurs, fast den löper över två år... med ett sommarlov emellan.

Vad gör man istället nu då?

När man håller på att avsluta C-lektionen, så kommer man överens OFF om ifall eleven behöver öva lite till eller få extralektioner. Behöver de inte det, så skriver läraren det i C-lektionsrapporten och så är lektionen klar. Om man bestämmer att man INTE är klar, så rapporterar läraren den inte förrän eleven ÄR klar och redo att gå vidare, och då är kursen slutförd. När alla kurser i sexan är markerade som slutförda, så flyttas man upp till sjuan, där FUTT-proven hägrar.

De som har betyg på avslutade kurser i sexan - de har helt enkelt gjort dem färdigt det året.