Symbolmagi 503

-

På Hogwarts har detta ett eget ämne, och här tas därför bara de mest intressanta för elevernas egen amulettillverkning på Hogwarts kort upp. Runor är viktiga inom amulettillverkning, men inte till den grad att en djupare genomgång av alla runor är nödvändig. Här används Futhark-systemet, som troligtvis först var till enbart för att uppnå magiska syften. Felvända runor anses ge motsatt, det vill säga negativ effekt.

Fehu är den första runan i det fornnordiska alfabetet. Det består av ett rakt streck, med två korta diagonala streck som går uppåt åt höger på högersidan av strecket - Ungefär som ett F. Denna runa symboliserar välstånd. Detta kan betyda rikedom, men syftar ofast på den psykiska, inre varianten.

Den andra runan, Uruz, ser ut ungefär som ett R där den översta halvcirkeln klippts bort eller ett n. Den står för styrka och mod.

Raidho är i princip ett spetsigt R, som symboliserar resa, och därmed förhoppningsvis även reselycka. Denna reselycka skulle kunna gälla en fysisk resa, men syftar oftast snarare på vår resa genom livet.

Wunja är istället ett spetsigt P, som symboliserar sinnesfrid och lycka.

Den ganska kända runan Algiz ser ut som ett Y, men mittenstrecket fortsätter upp genom klykan. Den används för att erhålla skydd och försvar. Viktigt är att denna runa beskyddar älgen och straffar de som skada den. Av den anledningen kan den användas för att hålla rovdjur borta.

Biork är en annan runa som liknar vår moderna variant, på det sätt att det är ett spetsigt B, som symboliserar kärlek och omvårdnad om andra.

Ehwaz ser ut nästan exakt som vårt moderna M, med skillnaden att 'spetsen' inte går ner så långt i mitten. Den innebär harmoni, såväl inom oss själva som i våra relationer med andra.

Othala är en annan ganska känd runa, formad som en kantig ögla. På amuletter används den oftast för att ge god skörd och trygghet på det materiella stadiet. Missbrukas av vissa främlingsfientliga grupperingar i mugglarvärlden.

Lektionsförfattare: arvid