Symbolmagi 401

-

De afrikanska symbolerna skiljer sig en del från andra, på så sätt att de inte är till för att bäras runt halsen eller ristas in. Istället fungerar de som en sorts kraftfulla dekorationer på kläder, som endast ska bäras uder speciella högtider - oansvarigt användande gör dem så gott som värdelösa.

Ako-ben består av ett ganska tjockt vertikalt och rakt fiskbensmönster, som smalnar av uppåt mot toppen av symbolen. Allra överst spricker mönsret upp i två kurvade horn, ett på varje sida. Detta är ett sorts krigs-horn, men i vanliga fall används för att förstärka kämparviljan och ge handlingskraftighet.

Akoma är mycket lätt att känna igen, eftersom det är ett helt vanligt hjärta. Den som tror att det symboliserar kärlek är dock på fel spår. Snarare hjälper den oss att vara starka i hjärtat, för att vinna psykisk uthållighet och tålamod.

Aya kan också liknas vid ett fiskbensmönster, men är tunnare, mer snirkligt och har fler "ben" än ako-ben. Längst ner sitter ett upp-och-nedvänt hjärta, som roten på en ormbunke, varifrån symbolen troligtvis har fått sin form. Liksom den sega ormbunken inte lätt slits sönder står den här symbolen för motstånd och kamp, men även mod.

Penpamsies form är ganska svår artt förklara i ord. Den är snirklig och tvådelad (http://www.uwm.edu/Dept/Africology/images/adrinka/Penpams.gif). Denna symbol står för styrkan i samarbete och enighet inom en grupp, som inte kan krossas med lätthet. Är som effektivast då den bärs av en speciell grupp av människor, till exempel av familj eller några vänner.

Sank ofa ser även den ut som ett hjärta, med undantaget av att den i toppen där de två "halvorna" går ihop fortsätter nedåt en bit och skruver sig en aning, ungefär som två bockhorn som möts. Sank ofa symboliserar visdomen i att lära sig från det förslutna. Det finns inget fel i att erkämna gamla misstag, bara man är beredd att ta till sig av vad man lärt sig av dem.

Lektionsförfattare: arvid