Sex och Samlevnad 602

-

Menstruation

Mens är en blödning som kommer från vaginan. Anledningen till detta är att när kvinnan är mogen att få barn så får hon en ägglossning då äggledaren släpper ifrån sig ett ägg som sedan fastnar i livmoderns slemhinna. Om ägget blir befruktat av spermier leder detta till graviditet och ägget sitter kvar i livmodern och växer men om den inte befruktas sjunker hormonnivåer i kroppen och ägget lossnar. Det är när det lossnar som kvinnor upplever menstruation. Menstruationsblodet innehåller alltså den bortstötta slemhinnan från livmodern och lite färskt blod från några ytliga blödningar i livmodern. Vid kraftig stress, viktminskningar eller viktökningar och motion på elitnivå kan mensen påverkas negativt och i vissa fall även utebli.

PMS (premestruellt syndrom)

Ungefär hälften av alla kvinnor drabbas även av PMS ca 3-4 dagar innan sin menstruation. Ibland även under ägglossningen vilket sker ungefär 14 dagar efter mensen. PMS kan märkas av genom att kvinnan känner av humörförändringar såsom irritation, nedstämdhet och oro inför olika saker m.m. Även ökad aptit och en lätt svullnad av magen kan märkas av samt bröstömhet, huvudvärk i värsta fall migrän och magsmärtor. För att lindra PMS kan kvinnor motionera ordentligt precis dagen innan för att öka produktionen av de positiva hormonerna, man kan även vila och koppla av ordentligt genom yoga eller meditation och att äta bra och regelbundet hjälper också. Det finns även ett par bra trolldrycker man kan ta som är vätskedrivande alternativt en viss typ av te.

PMS ska inte tas lättsamt då det har hänt att kvinnor blivit så aggressiva och ilskna att de kastat förbannelser på sina nära och kära utan några större anledningar. Det är även en allmänt accepterad "sjukdom" och det finns fall av kvinnor som kastat förbannelser på sina män under sin PMS som har blivit helt friade av Wizengamot eftersom de anses vara tillfälligt sinnesförvirrade.

Preventivmedel

Det bästa preventivmedlet en ung pojke och flicka kan förlita sig på är avhållsamhet. Håller man sig till ett välmående leverne utan sexuell kontakt kommer inte heller graviditet att uppstå. Det uppstår heller inte några sexuellt överförbara sjukdomar.

Det finns även trolldrycker och trollformler som kan ge önskad effekt. Det är betydligt mer tillförlitligt att använda sig av trolldrycker än trollformler då de senare kan ha en tendens att sluta verka för snabbt eller göras fel. I värsta fall kan en felslagen preventivtrollformel göra personen helt impotent och det har funnits fall när delar av könsorganen helt trollats bort.

Om inte drycken är upp till standard kan den bland annat orsaka extrem fertilitet tillsammans med andra seriösa skador på fortplantningsdugligheten. Detta gäller även för trollformler. Så det är viktigt att se till att du får din dryck ifrån seriösa handlare som vet vad de håller på med.

Lektionsförfattare: Angfiel