Sex och Samlevnad 601

-

Puberteten

En del hamnar i pubertet tidigare än andra. När pojken når sin pubertet så inträffar diverse hormonförändringar i kroppen. Genom att stämbanden vidgar sig så hamnar man i målbrottet. Detta innebär att röstläget går upp och ner okontrollerbart. Eftersom man vet att målbrottet går över så väljer man att inte påverka detta med trollformler då dessa kan göra mer skada än nytta. I och med att rösten spricker så händer det att en del trollformler får en annan verkan. I vissa fall har de även förödande konsekvenser.

Pojkar får även mer behåring på pung, armar, ben, och i armhålorna, samt skäggväxt. Genitala förändringar sker i form av att testiklarna blir större, pungens pigment blir något mörkare, samt att förhuden på penisen blir större och hårdare. Testosteronproduktionen ökar och i och med detta så kan man uppleva sädesuttömningar när man sover, oftast i samband med erotiska drömmar.

Könsorganen växer även för flickorna fast denna transformation är icke iögonfallande då den sker inombords. I slidan pågår förändringar på äggstockar, livmodern och slemhinnan. Färg, tillväxt och form förändras dock på yttre delarna speciellt blygdläpparna. De blir större och mer synliga, dessutom börjar behåring växa på innerkanten av yttre blygdläpparna. Hårväxt i armhålorna sker likväl. I bröstutvecklingens första fas börjar bröstvårtan och vårtgården växa, vartefter de efter genomsnittligt två år får sin första ägglossning och menstruation.

Penis

Mannens könsorgan: 1. urinblåsa, 2. blygdben, 3. penis, 4. svällkropp, 5. ollon, 6. förhud, 7. urinrörsmynning, 8. colon sigmoideum, 9. ändtarm, 10. sädesblåsa, 11. ductus ejaculatorius, 12. prostata,13. Cowpers körtel, 14. ändtarmsöppning, 15. sädesledare, 16. bitestikel, 17. testikel, 18. pung

Förhuden är ett tillbakadraget hudveck längst ut på penis som täcker ollonet. Omskärning av penis innebär att man knipsar av en del av förhuden för att blottlägga ollonet. Det är på ollonet som urinrörsmynningen finns som både leder sperma och urin. Testiklarna, oftast två stycken, producerar hormonet testosteron och sperma, de sitter upphängda i sädessträngarna i pungen. Det är dessa sädessträngar som dras ihop vid orgasm. Pungen är en påse som består av hud och muskler. En erektion fås genom att svällkropparna i penis fylls med blod. Detta sker på pojkar när de blir upphetsade och är nödvändigt för samlag. Flickor får även dom erektion men det visar sig genom styvnande bröstvårtor och svälld klitoris.

Vagina

Kvinnliga urogenitalia: 1. äggledare, 2. urinblåsa, 3. blygdben, 4. g-punkten, 5. klitoris, 6. urinrör, 7. slida, 8. äggstock, 9. colon sigmoideum, 10. livmoder, 11. fornix vaginae, 12. livmoderhals, 13. ändtarm, 14. ändtarmssöppning

Klitoris är en direkt motsvarighet till mannens penis och innehåller även de svällkroppar som vidgar sig vid sexuell retning. Flickornas förhud är utformad som en mössa och under dessa utsöndras smegma, ett sekret. Även pojkar kan utsöndra detta sekret. Flickor har även äggstockar som ger ifrån sig ägg, det är när dessa ägg lämnas slidöppningen som flickan kan uppleva menstruation. I slidmynningen sker penetreringen och det resulterar i graviditet. Barnet växer i livmodern och denna har tre öppningar, två mot äggledarna och den tredje är slidan.

Lektionsförfattare: Angfiel