Spådomskonst 401

Astrologi

Astrologi, eller stjärntydning, har man ägnat sig åt i flera tusen år. De första stjärntydarna var högt uppsatta medborgare och kallades ofta visa. Både i Kina och i Arabien försökte man förutse framtiden genom att studera himlavalvet. Kina utvecklade sin egen sorts astrologi, Ming Shu, där varje tecken varar i ett år istället för i en månad, som de i traditionell astrologi gör. De kinesiska tecknen har också andra namn, som Tigern, Hunden, Geten och Hästen.

Varje tecken har ett element kopplat till sig: Eld, Jord, Vatten eller Luft, vilket betyder att de har lite olika kvaliteter. Jordtecken brukar anses stabila, "jordnära". De som tillhör vattentecken är känslomänniskor, medan lufttecknen är analytiska och eldmänniskor passionerade.

Oftast när man pratar om stjärntecken tänker folk på Soltecken - det tecken solen stod i när man föddes - men det är bara ett tecken som betecknar ens personlighet utåt. Soltecknen ändrar sig varje månad. Tecknen månen stod i vid födseln, Måntecknet, är sådan ens innersta natur är. Måntecknet ändrar sig flera gånger i veckan, så det är svårare att räkna ut. Ascendenten är det tecken som höll på att gå upp över horisonten när man föddes, och det är så andra uppfattar en.

Sedan finns även de olika planeterna, tolv olika 'hus' och mellan dessa kan bildas mönster, som alla betyder olika saker. Detta kan ni läsa mer om i böcker på biblioteket om ni skulle vara intresserade.

Lektionsförfattare: TraXy