Reinkarnationslära 601

Kryptomnesi och påhitt

Fenomenet kryptomnesi är en fantasi baserad på bortglömda minnen, och är en stor fallgrop när man letar tidigare liv. Man kan ha läst något om en viss tid eller någon gång sett ett TV-program eller en bild och så glömmer man bort det. När man sedan är en hypnosregression öppnas slussarna till minnet och plötsligt minns man alltihop, men rör ihop det till ett tidigare liv.

Ett känt fall av detta är en amerikansk kvinna i Colorado, Virginia Tighe, som 1952 påstod sig ha varit irländskan Bridey Murphy ifrån Cork i början av 1800-talet när hon blivit hypnotiserad av hobbyhypnotisören Morey Bernstiein. Tighe pratade med irländsk dialekt, sjöng sånger och berättade historier ifrån Irland, som kunde bekräftas som genuina. Journalister skrev spaltmeter om detta och gjorde reinkarnationteorin populär. Bernstiein skrev en bästsäljande bok om henne - "The Search for Bridey Murphy", i vilken Tighe kallas Ruth Simmons.

Luften gick ur historien när det visade sig att livet på Irland var något hon läst sig till men glömt bort. En tidning hittade nämligen en Bridey Murphy Corkwell som levde på 1900-talet, och som bodde tvärs över gatan där Tighe växte upp... Kvinnan hade brukat berätta sagor och sjunga sånger för henne som liten. Detta var sådant Tighe hade glömt bort, men som fanns dolt i hennes undermedvetna.

Det man måste komma ihåg är att hypnos inte är som Veritaserum. En person i hypnos är mycket lättmanipulerad och vill inget hellre än att göra sin hypnotisör på bra humör - därför ska man inte ställa ledande frågor, utan låta personen uttrycka sig fritt, utan att man försöker påverka dem. Ställ inte frågor som kan få patienten att börja hitta på saker bara för att de undermetvetet vill göra dig till lags.

Ett exempel på detta är dem som inom UFO-rörelsen blivit hypnotiserade för att minnas det de påstår vara bortförandeupplevelser, och som fått frågan "utsattes du för medicinska experiment?" istället för att patienterna själva får berätta. Med en låst fråga som den svarar patienten gärna positivt, eftersom detta är vad som tycks efterfrågas av hypnotisören, och sedan hittar de på vilda berättelser om hemska ingrepp av utomjordingar, när allt i själva verket bara är det undermetvetna som fantiserar.

Det är att jämföra med barnens vittnesmål under häxprocesserna - det var första gången vuxna hade intresse av att veta deras åsikt, och naturligtvis gjorde dem de vuxna till lag genom att dra riktiga rövarhistorier, som ju de vuxna gick på, eftersom barn ansågs oskyldiga och oförmögna till att ljuga. Ju mer uppmärksamhet deras fantasier fick, desto färgstarkare blev deras berättelser. Det är precis samma princip som gäller regressioner inom reinkarnationsteorin.

Lektionsförfattare: TraXy