Mytologi 503

Ragnarök

Den fornnordiska benämningen på Jordens undergång, då nästan hela mänskligheten och de flesta gudarna dör. Det är den sista striden. Denna strid visar på att inte ens gudarna var skonade från strid utan var ett naturligt sätt att dö. Vilket var ett bra sätt att genom religionen visa på det krigarsamhälle som fanns. Varje morgon gal tuppen Gullenkamme för att väcka gudarna. Men andra tider ska komma. Efter den långa fimbulvintern kommer gudarnas skymmning, Ragnarök.

Fenrisulven kommer att slippa lös ur sina kedjor, Loke kommer att anföra en arme av döda, Surt, som har vaktat ingången till Muspelsheimmed ett flammande svärd sen tidernas början, kommer att dra ut i strid mot gudarna, och alla de nio världarna kommer att förgås i lågor. Midgårdsormen kommer att spruta etter över land och hav. Då kommer Heimdall att blåsa i sitt horn och gudarna drar ut i strid.

Tor kommer att förgöra midgårdsormen, men själv kommer han att falla död ned av dess etter. Fenrisulven kommer att uppsluka Oden, allfadern, och som hämd kommer Odens son Vidar att slita sönder ulven. Heimdall och Loke kommer att förgöra varandra i en hemsk strid. Jorden kommer att sjunka ned i havet, solen blir svart och stjärnorna faller från himlen. Själva himlen kommer att brinna.

Döden drabbade gudarna, jättarna, alverna, dvärgarna, män och kvinnor, Ask och Emblas söner och döttrar. Men två kommer att bli räddade, gömda i världsträdet yggdrasil. Deras namn är Liv och Liftras. De kommer att livnära sig på morgondagg och se till att mänskligheten återföds.

Jorden kommer att stiga upp på nytt. Odens söner Balder och Höder kommer att återvända till livet och floderna kommer att fyllas med fisk igen och åkrarna kommer att digna med säd. När de går på den pånyttfödda jorden kommer Liv och Liftrase att hitta gudarnas gyllene schackspel i gräset och de kommer de att minnas allfadern Oden och alla hans barn i sina storhets dagar i Asgårds gyllene salar.

Lektionsförfattare: Admanta