Mytologi 502

Viktiga gudar

Den högste guden inom den nordiska mytologin är Oden. Han styr över de nio rikena, även om jättarna i Joutenheim trilskas en hel del. Oden var den äldste och visaste bland gudarna och för att bli det fick Oden offra sitt ena öga i Mimers brunn och blev med det allseende. För att få in information om världen så har Oden sina två korpar Hugin och Munin, Minne och Tanke, som flyger omkring i världen och spanar och som när de kommer tillbaka sätter sig på Odens axlar och viskar om vad de sett i hans öron.

Oden har ett spjut Gungner, smitt av dvärgarna, och en häst Sleipner som har åtta ben och är därmed den snabbaste hästen i världen. Oden är gift med gudinnan Frigg och tillsammans fick de sönerna Balder, Hermod och Höder. Frigg var en gudinna som förknippades med äktenskap och moderskap och hon var också en av vanerna.

Krigsguden hette Tor och hans viktigaste attribut är hans hammare Mjölner som också den smiddes av dvärgarna. Tor kallades också åskguden för i gammal folktro så var det Tor som åkte över himlen i sin vagn när det åskade och slog ihjäl jättar.

Bland vanerna som levde i Asgård var Frej och Freja de viktigaste. De var tvillingar och makar och förknippades med fruktbarhet. Freja förknippades också med kärlek och trolldom och hon tog sig fram med en vagn som drogs av katter. Mugglare har idag en föreställning om häxor som påminner om Freja, fast hennes katter har blivit utbytta mot en kvast. Något som trollkarlsvärlden förmodligen skjutit till för en massa hundra år sedan.

Lektionsförfattare: Admanta