Mytologi 303

Hathor, Maat, Sobek & Thot

Hathor var en viktig gudinna för kvinnorna. Hon var den största beskydaren av kvinnor och barnafödsel. Det fanns för övrig mer än tusen olika gudar och halvgudar som var beskyddare över kvinnor, barn, barnafödsel och barns tillkomst. De flesta var lokala och var inte kända över hela Egypten, men. det var däremot Hathor. Hon avbildades ofta med ett kohuvud eller med horn. Ibland avbildades hon också som en en ko som diades av barn. Hathor ansågs ha en livgivande mjölk och välsignade även alla kvinnor med den.

En annan viktig gudinna var Maat. Hon var sanningens och rättvisans gudinna. Hon avbildades ofta med en strutsfjäder som plym. Maat var den som mötte människorna när de kom till underjorden efter att ha förts dit efter döden av Anubis. Hon tog människornas hjärta och lade det på en våg och som motvikt lade hon sin strutsplym. Om hjärtat vägde tyngre än fjädern betydde det att det var fyllt av synd och den döde slukades av ett underjordiskt monster. Vägde vågen lika fick den döde leva i underjorden tillsammans med gudarna.

Guden Sobek, en krokodilgud som var faraonernas beskyddare. han härskade över floder och sjöar och alla som har badat i Nilen vet att den kryllar av krokodiler.

En gud som nog kommer intressera er en hel del är huden Thot, som förknippades med det ockulta och med magi. Ja, ni hörde rätt. Thot ansågs vara den som skrev den första boken om Magi, men den kan man tyvärr inte finna i vårt annars så välsorterade bibliotek. I det gamla Egypten hade skrivarna en aldeles speciell ställning och ibland kunde skrivkonsten förknippas med magi. Thot var bekyddare över skrivarna och hieroglyferna som var Egyptiernas skrivspråk.

Lektionsförfattare: Admanta