Mytologi 302

Osiris & Isis

Idag skall vi tala om en annan av Egyptens högsta Gudar, Osiris. Nut, himlens gudinna som ni alla minns, födde två tvillingpar Osiris och Isis, Set och Nepthys. Osiris var en god man och Isis älskade honom och Ra gjorde Osiris till Farao över Egypten. Med Isis som sin drottning regerade han vist och stiftade lagar. Han lärde människorna om jordbruk och hur de skulle dyrka gudarna.

Set var mycket avundsjuk på sin broder och plannerade en hämd. I smyg tog Set mått på sin brors kropp och tillverkade en vacker kista så att den skulle passa Osiris kropp. Sedan ställde han till en stor fest där han visade upp kistan och sade att den som kistan passade skulle få kistan i gåva. Alla på festen prövade kistan men den passade ingen. Till sist så lade sig Osiris i kistan och den passade perfekt. Då spikade Set snabbt igen kistans lock och hälde smällt bly i fogarna för att försegla den och lät den sedan flyta iväg på Nilen.

När Isis fick veta vad som hade hänt med hennes make Osiris blev hon utom sig av sorg. Hon klippte av sitt långa svarta hår och gav sig iväg för att söka efter sin älskade make. Hon letade överallt men ingen hade sett kistan. Till sist sade några barn att de hade sett kistan och pekade Isis i rätt riktning. Isis frakade kistan till palatset och där förvandlade hon sig till en sparvhök och fläktade så pass mycket liv i Osiris så att hon blev med barn, ett barn som blev deras son Horus. Hon lät sedan guden Anubis balsamera Osiris kropp. Anubis var son till Osiris och Nephtys. Anubis brukar avbildas med ett huvud som en schakal och han var gud över balsamerarna, gravar och var den som förde de döda till underjorden.

Medan Isis gömde sig och hennes nyfödda barn för Set upptäckte Set den öppnade kistan och Osiris balsamerade kropp. Han blev så arg att han slet Osiris kropp i fjorton delar och spred dem ut över Egypten. Isis färdades då runt i Egypten i en vassbåt och letade efter de olika delarna av hans kropp. När hon fann dem begravde hon dem och Osiris kropp fann frid. Han blev härskaren av underjorden.

När Osiris son Horus blev vuxen återvände Osiris till de levandes rike för en kort stund för att be sin son hämnas honom. Horus hade blivit himlens gud och avbildades ofta med ett falkhuvud. Och så startade den eviga striden inom gott och ont började i det gamla Egypten och den dagen då Horus äntligen besegrar Set så skall Osiris komma åter till de levandes land och regera.

Lektionsförfattare: Admanta