Mugglarstudier 5GET

MUS-GET

ON-instruktion

Skriv ett mugglarbrev till examinatorn där du förklarar hur mugglare skickar brev till varandra. De saker du inte använder dig av skriver du i brevet vad de är och varför du valt att inte använda dem i brevskrivandet. Avsluta med att posta brevet.

OFF

Låt eleven välja saker som de kan skriva brev med (se nedan). Skriv brevet (minst 250 ord) enligt anvisningarna ovan. De kan skriva med bläck eller blyerts, det är inte så noga, och om de skriver på rutat eller linjerat papper spelar inte heller någon roll.

Målet är att brevet ska läggas i ett kuvert, förseglas, ha adress på framsidan och vara korrekt frankerat.

Det finns en rund, röd brevlåda framme vid examinatorn där det är tänkt att de ska lägga det färdiga brevet, men det finns även en uggla på en pinne.

Som guide kan man säga att om en elev skrivit ett perfekt brev och väljer ugglan så blir de inte automatiskt underkända, men det U de kanske skulle fått om de valt rätt blir istället sänkt till ett Ö eller liknande. Om eleven varit så pass kreativ att de hittat en användning för ALLA saker på listan och kan motivera dessa, kul! Huvudsaken är annars att de liksom inte försöker posta brevet genom att sätta ner det i brödrosten, eller tror att klistret är det man skriver med och så vidare.

Eleverna har följande saker att använda sig av:

OBS! Hushållsvågen har två olika skalor och 1 oz = ca 28,35 g. Om eleven bara läser "7" (på oz-skalan) i tron att det var gram så kommer portot att bli fel, eftersom 7 oz är 200 g. 100 g är ca 3,53 oz. Exempelbild 1, Exempelbild 2 - hushållsvågen är alltså mekanisk, inte digital, eftersom mugglarbatterier inte fungerar på Hogwarts!

Portotabell, Royal Mail

Kolla det här PDF-dokumentet från Royal Mail. Eleverna har samma sak, fast på papper.

Det du söker är priset för "Stamps/Online". Om du inte kan eller vill öppna länken: Om brevet väger under 100 gram, vilket det borde göra, så kostar det 60 pence (1a klass) eller 50 pence (2a klass) att skicka. Om de använder tio A4-papper till brevet och bifogar t.ex. miniräknaren så kommer det att gå på mer, men om de har ett eller två A4-papper att skriva på och använder ett kuvert så räcker 100 gram garanterat, även om de sätter dit ett snyggt klistermärke.

Eleverna har en samling självhäftande frimärken, inklusive vanliga frimärken som är just för "ett standard förstaklass-brev" och "ett standard andraklass-brev" (ingen av dessa har siffror på, se bild), så antingen kan de välja ett sådant eller flera olika som blir rätt värde på. Om eleven inte förstår mugglarfrimärken - eller mugglarpengar, för den delen - så kanske de sätter på allihop!

OFF-instruktion

VAD du ska göra: Beskriv i detalj hur din karaktär följer anvisningarna och gör slutprovet, och hur bra/dåligt det går för dem!

HUR du ska göra:
a) Spela detta över IRC/MSN/ICQ med en lärare i ämnet. Bestäm en tid/plats att göra det på eller haffa dem när du ser dem. Om spelet inte sker med den ämnesansvariga, utan en av de andra lärarna i ämnet, så måste loggen ändå skickas till den ämnesansvariga för godkännande och rapportering.
b) Skriv ett långt rollspelsinlägg om det och PM:a direkt till den ämnesansvariga.

Skriv om hur det känns för din karaktär när han eller hon gör provet, och vad de tänker. Tycker personen att det är svårt, eller är det hur enkelt som helst? Tar det lång tid? Är personen nervös för att inte få det betyg han/hon strävar efter? Är det deras favoritämne, eller är det värsta ämnet de någonsin haft och de ska bli glada att äntligen bli av med det?

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan! Ju snabbare du bestämmer dig för hur du vill göra uppgiften, ju snabbare kan du genomföra den och skicka in den, och ju snabbare blir det rättat och ju snabbare får karaktären betyget.

Kom ihåg:

Lycka till!

Lektionsförfattare: Traxy