Mugglarstudier 303

Elektricitet och drakflygning

Material:

Litteratur:

Cromwell, Rosetta: Den Andra Världen: Mugglarnas Liv och Leverne (Kapitel 3-4)

Ur läroboken:

Den största skillnaden mellan magiker och mugglare är självfallet att de sistnämnda helt saknar förmågan och kunskapen att kunna bruka magi. Allt sedan våra världar gick skilda vägar år 1692 har mugglarna utvecklat ett samhälle oberoende av magi för att kompensera för deras tillkortakommanden. För en utomstående magiker kan detta samhälle vara svårt att begripa sig på, då mugglarna i ett försök att överleva utan den magi vi tar för given uppfunnit alla möjliga saker för att överleva.

Något av det mest karaktäristiska med dagens mugglarvärld är deras användande av elektricitet. För att förstå mugglare, måste en magiker ha en grundläggande förståelse av vad denna elektricitet är och hur den fungerar. Elektricitet är först och främst ett dåligt substitut för magi. Det är vad som driver stora delar av deras samhälle idag, och det krävs stora mängder elektricitet för att uppnå samma resultat som kan fås av en enda trollformel.

Den mugglare som anses ha uppfunnit elektriciteten hette Benjamin Franklin och levde på 1700-talet. För några hundra år sedan fick han för sig att flyga en drake i en åskstorm. Ja, inte en riktig drake, förstås, utan en mugglarleksak som består av ett par pinnar i ett kors, täckta med ett tunt papper. I draken hade Franklin bundit fast en liten bit metall, och när draken kom upp bland molnen träffade blixten den lilla metallbiten. På så sätt kom Franklin fram till att det fanns elektricitet i blixtarna, och snart hade alla mugglare en drake hemma så att de också kunde få elektricitet. Elektriciteten hade först inte många användningsområden, eftersom mugglarna inte var riktigt säkra på vad de kunde göra med den, men så småningom kom en mugglare som hette Thomas Edison på att man kunde fylla små glasbubblor med elektriciteten för att få ljus. Så upptäcktes det mugglarna kallar för glödlampa.

Nu för tiden har mugglarna förfinat sin teknik, och de behöver inte längre drakar hemma för att få elektricitet till sina hus. Istället bygger de upp stora anläggningar här och var på landsbyggden med stora maskiner som skapar konstgjorda blixtar. Dessa skickas sedan via så kallade elledningar hem till mugglarna, som sedan kan komma åt strömmen via ett "eluttag". Elledningar är tjocka rep som sitter uppsatta på höga pålar, och dessa är en ständig fara för det magiska samhället. Antalet magiker som flyger in i elledningar och ådrar sig skador ökar från år till år. Särskilda trollformler har därför satts upp runt de flesta av mugglarnas elektriska anläggningar, som varnar till och med den mest okoncentrerade magiker om att det är fara föröver.

Elektriciteten må hjälpa mugglarna i deras liv, men de har ännu inte till fullo behärskat sitt magisubstitut. När allt för mycket elektricitet samlas på ett och samma ställe kan den få för sig att explodera. Reslutatet kallas för ett strömavbrott, och kan drabba allt från ett enskilt mugglarhem till hela städer. Mugglare som är utan elektricitet är retliga varelser, och det finns registrerade händelser när hela mugglarsamhällen löpt amok när elektriciteten försvunnit.

Elektriciteten används för att driva stora delar av mugglarnas samhälle. De har, i brist på magi, konstruerat flertalet "maskiner" som gör arbetet åt dem. Alltifrån den tidigare nämnda glödlampan till elbilar och hårtorkar; alla är det maskiner som drivs på elektricitet. Mugglarna använder elektricitet för att bygga sina hus, värma sig när det är kallt, laga sin mat, lysa upp sina hem, tvätta sina kläder och transportera sig från en plats till en annan.

Många magiker uttrycker häpnad när de får veta hur många uppfinningar, prylar och maskiner dagens mugglare använder under en och samma dag. "Varför låta så många saker utföra samma arbete som min trollstav kan göra?" Svaret är enkelt; för att mugglare saknar den grundläggande magiska förmågan att använda en trollstav. En trollkarl eller häxa med sin trollstav kan dock inte heller göra något på egen hand. Det är i trollformeln, och syftet bakom att kasta formeln som den sanna magin ligger.

Vad har då det med mugglare och deras maskiner att göra? Jo, följande - mugglaren hade ett syfte med att konstruera en maskin att utföra ett arbete, precis som skaparen av en trollformel skulle ha. Det som gör mugglare unika och fascinerande är att istället för att sätta ihop några ord till en formel och testa den, så måste de outtröttligt bygga maskin efter maskin tills dess att de har något som kan göra det arbete de behöver få gjort. I sin enkelhet har de blivit häpnadsväckande uppfinningsrika och obevekliga.

Lektionsförfattare: Shetani