Magiska Sporter och Hälsa 704

Att åldras med kroppen - Del 2

Tid på året lektionen ges: Vårterminen

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Det är alltid viktigt att tänka på hur man belastar sin kropp men extra viktigt innan man växt klart. Skador blir lättare permanenta och dessutom har man längre tid kvar av sitt liv där man måste dras med dem.

Det är lätt att pressa sig själv att prestera bättre när man istället borde ta det lugnt. Att strunta i vilodagen på schemat, fortsätta träna fast kroppen säger emot av envishet eller för att man blir pressad av en tränare, lagkamrater eller andra i sin omgivning.

Man har också mindre erfarenhet av sin egen kropp och har därför svårare att avgöra när man bara pressar en gräns för att bli bättre och när man har gått för långt. Därför är det viktigt att ha en professionell tränare eller botare att fråga om råd och att ständigt utvärdera olika förändringar som den växande kroppen genomgår. Man bör läsa på allmänna regler som att inte lyfta tunga vikter innan puberteten men också utgå från sin egen kropp och lära känna den.

Glöm aldrig någonsin att värma upp och varva ner ordentligt för och efter träning! Uppvärmning kan också behövas mitt under ett träningspass som kommit av sig mer än några minuter så att kroppen svalnat igen.

Lektionsförfattare: Embli