Magiska Sporter och Hälsa 307

Hjärnskador

Tid: Vårtermin

Om person är vid liv kan en skicklig helare återställa hen från nästan vilken fysisk skada som helst. Idrottsskador är i regel fysiska, utan mörk magi eller andra komplikationer inblandade.

Hjärnskador är bland de skador vi är absolut mest försiktiga med. Dels kan inte alla hjärnskador helas. Det finns patienter på S:t Mungos som är sängliggande, utan att varken kunna röra sig en kommunicera, som aldrig kommer att bli bättre efter att ha slagit i huvudet på fel sätt eller för många gånger. Dels kan botare bara hjälpa en patient som fortfarande lever och allvarliga hjärnskador kan döda på minuter och inte omedelbart.

Idag ska vi prata om hjärnskakningar, en oftast mild form av hjärnskada som de flesta idrottare får en handfull om inte många fler gånger under sin karriär. Bara här på Hogwarts brukar det behandlas minst tre hjärnskakningar om året.

En hjärnskakning uppstår efter att personen slagit i huvudet på ett sätt som får hjärnan att studsa mot skallbenet. Symptomen för den vanligaste och mildaste formen av hjärnskakning är huvudvärk, illamående, koncentrationssvårigheter, ouppmärksamhet och svårighet att bearbeta information. Bortsätt från huvudvärken brukar symptomen gå över efter ungefär en kvart. Den milda formen av hjärnskakning blir oftast inte diagnostiserad eller behandlad, eftersom personen ofta väntar tills det går över utan att förstå att de fått en hjärnskakning. Det är emellertid alltid bäst att bli undersökt efter att ha slagit i huvudet, vilket är anledningen till att elitidrottare alltid har en helare på plats under sina träningar.

Vid lite allvarligare hjärnskakning känner sig personen i regel mer förvirrad och symtomen kan hålla i sig i en hel timme. Kontakta omedelbart en botare!

Den tredje formen av hjärnskakning är den allvarligaste. Då blir man medvetslös en kort stund och den är därför oftast lättare att känna igen. Om man är osäker på om man varit medvetslös eller inte ska man anta att det rör sig om en hjärnskakning av tredje graden för att vara på den säkra sidan. Kontakta omedelbart botare!

Om pupillerna är större än normalt kan det tyda på en allvarlig hjärnskada. Kontakta omedelbart botare!

Använd dig ALDRIG av spöktransferens om du har en misstänkt hjärnskakning eller annan hjärnskada! Undvik om möjligt också att resa med flampulver men om du är på egen hand är det viktigare att snabbt komma till en botare. Finns det någon annan där, låt dem hämta en botare åt dig!

Gå ALDRIG och lägg dig ensam om du har en misstänkt hjärnskakning eller annan hjärnskada! En botare eller någon annan ska väcka dig med jämna mellanrum, oftast en gång i timmen. Annars kan hjärnskadan plötsligt bli värre i sömnen utan att någon vet om det och personen kanske aldrig vaknar igen.

Lektionsförfattare: Embli