Magiskt Helande/Botande 602

-

Ur läroboken:

Nedan följer en lista på några av de vanligaste smittsammaste sjukdomarna som häxor och trollkarlar drabbas av. Vanligt är att dessa drabbar främst barn och ungdomar samt äldre med försämrat immunförsvar. För barn och ungdomar är sjukdomarna oftast inte speciellt farliga, vuxna som har lite sämre immunförsvar kan av vissa sjukdomar drabbas hårdare än barn och ungdomar.

Drakkoppor

En mycket vanlig sjukdom som också är mycket smittsam, sjukdomen orsakas av ett virus som sprids genom luften när man hostar, nyser och andas. Redan innan det finns tecken på sjukdomen så smittar man. De smittar genom kroppskontakt med smittbäraren och inkubationstiden är 2-3 veckor. Man smittar från och med ca 3 dagar innan utslagen bryter ut tills det att blåsorna har torkat igen. Sjukdomen varar i ungefär 7-10 dagar.

Oftast bryter sjukdomen ut under eller i början på hösten när eleverna kommer tillbaka till skolorna. Ingen vet egentligen hur den här sjukdomen uppstod förutom att den förste som fick sjukdomen var Chauncey Oldridge någon gång på 1300- talet. Han arbetade nära med drakar och när en drake nös på honom så fick han några dagar senare denna sjukdom som man därför enkelt och logiskt kallar för drakkoppor. Det är ingen dödlig sjukdom och de flesta magiker har haft den eller kommer att få den. Den kan vara lite obehaglig och ta ett tag att bli av med. Det är först när prickarna kommer som man riktigt ordentligt kan skilja på nässelfeber och drakkoppor.

Symptom:

Botemedel:

Gunhilda av Goorsemoor, en mycket känd helare, utvecklade ett botemedel för drakkoppor först under sena 1500 talet tidiga 1600 talet. Det medel som Goorsemoor uppfann innebar att kopporna kliade mindre och att de dessutom inte spreds i samma utsträckning. Det man strör på är en salva som stinker rätt kraftigt men som hjälper mot att drakkopporna smittar vidare och lindrar besvären även om de inte direkt går att få bort kopporna förens sjukdomstiden är över. Fysisk ansträngning är inte att rekommendera. Goorsemoor salvan är väldigt bra att smörja på vilket får kopporna att inte klia och vara så mycket.

Nässelfeber

Första gången sjukdomen upptäcktes trodde man att det var några pojkar som lekte med klipulver. Pojkarna som var bröder och bodde på landsbygden försäkrade deras skräckslagna mor att de inte lekt med någon formel eller kastat klipulver på varandra. Ingen vet direkt vad nässelfeber uppstår ifrån men forskare tror att det kommer från djur från början som senare smittat av sig på människor och på den vägen är det.

Symptom:

Botemedel:

Kroppen behöver mer vätska än vanligt, därför är det viktigt att dricka mycket. Undvik fysisk ansträngning, men var ändå uppe om du orkar. Den som har nässelfeber ska gärna ha det svalt omkring sig. Undvik ansträngning även under de närmaste dagarna efter det att febern har gått ner.

Gnarlar

En slags parasit som sätter sig i håret på magikerna. De får ibland magikerna att vimsa till sina trollformler och detta kan ibland sluta ganska illa.

Symptom:

Botemedel:

Håret måste elchockas bort från gnarlarna. Vilket görs med en trollformel och låt patienten sen gå med en huva på sig i ett dygn för att samla upp gnarlarna.

Trollformel: Electriomus
Funktion: Får gnarlarna att falla ur håret.
Utförande: Rör med trollstaven/trollspöt över håret och uttala formeln. Gör sedan en sving med trollstaven/trollspöt.

Öronsnäcka

Besvären kommer ofta under sommarhalvåret då mycket badande stör örats vaxproduktion och vaxets skyddande egenskaper. Badar man mycket utomhus så kan det vara så att den lilla parasiten auris sirua kryper in i örat och bygger sitt bo där. Parasiten äter utav det naturliga vax som finns i örat och producerar sedan nytt. Parasiten producerar så pass mycket att det blir överflöd i örat och täpper helt enkelt till hörselgången.

Symptom:

Botemedel:

Rensning av örat kan vara smärtsamt. Med hjälp av en formel trollar man fram en sticka som är lämpad för att rensa ut snäckan. Ur spetsen kommer det fram en öronpetare som man kan sticka in i örat för att dra ut parasiten. Längst fram på den lilla pinnen så sitter ett litet nät som är klibbigt och som fångar upp alla parasiter som befinner sig i örat. Fram tills att patienten träffar en läkare så kan han eller hon lägga in stekt lök i örat för att lindra smärtan.

Trollformel: Tersus peg (TE-rs-US-pegg)
Funktion: Får fram en öronpetare ur trollstaven.
Utförande: Gör en ring med trollstaven och tryck sedan till med trollstaven.

Hösnuva

En bakterie som vägrar försvinna på ett tag om man inte tar sig iväg och får sjukvård. Är lätt att känna igen, med tanke på den stora uppsvällda röda näsa som man får. Annars är symtomen inte så många fler. Man kan fortsätta i skolan som vanligt om man är elev eller gå till jobbet. En del kan dock tycka att det är lite jobbigt att gå omkring med en droppande stor röd näsa och väljer därför att få medicinsk behandling på en gång, istället för att vänta ut den. Det är vanligt med feber några dagar hos barn som drabbas av hösnuva. Febern brukar ofta gå över av sig själv efter tre till fyra dagar. Övriga symtom försvinner som regel inom loppet av en till två veckor. Kroppens eget immunförsvar sköter läkningen, men det går att lindra symtomen och se till att man mår så bra som möjligt trots hösnuvan.

Symptom:

Botemedel:

Det viktigaste är nog att se till att alltid dricka ordentligt speciellt om febern är hög. För att dämpa hostan och den täppta näsan krävs en medicin som heter Pepperup. Det är en trolldryck som används för att bota en förkylning eller influensa. Symtom efter användandet är att personen som druckit utav drycken, dennes hår börjar ryka. Det var Glover Hipworth som uppfann trolldrycken.

Venetris

Ont i magen kan vara tecken på att man drabbats av sjukdom. Det kan vara en akut sjukdom som kommer plötsligt eller så kan man ha mer långdragna besvär som kommer smygande. Ibland kan man också ha besvär som förbättras och försämras periodvis under flera år. Många gånger kan det också vara svårt att hitta någon säker orsak till varför man har ont i magen. Har funnits i alla tider, däremot är behöver det inte alltid bero på fysisk smärta utan kan lika gärna vara något psykiskt. En magiker som var väldigt fascinerande av detta fenomen var Venus Vandelovic från Ryssland. Hon studerade många fall under en lång period och försökte komma fram till orsakerna bakom sjukdomen. Den fysiska orsaken till Ventrissjukan kom hon fram till att det berodde på att man ätit något olämpligt eller att man har blivit smittad av någon annan. Gällande den psykiska delen av Ventrissjukan listade hon i sin bok "Venetris den onda vägen" en del punkter som kunde höra samman med den.

  1. Stress: Att man stressar eller har en svår livssituation är också vanliga orsaker till besvär från magen.
  2. Oro: Många känner sig otillräckliga och tycker sig inte riktigt hinna med allt som förväntas av en i arbetslivet eller i hemmet. Tankarna och oron kan leda till många typer av besvär, bland annat magont
  3. Ohälsa: Rökning, alkohol och vissa smärtstillande tabletter förvärrar besvären ytterligare.

När man har fått Ventrissjukan mår man som regel rejält dåligt under en eller ett par dagar. Det kan göra riktigt ont i magen.

Symptom:

Botemedel:

Vila är det enda botemedlet. För den psykiska delen finns en lugnande trolldryck som gör att personer stressar ner ordentligt.

Lektionsförfattare: Elyene