Kvastflygning 101

Få upp kvasten

När: Första lektionen på året (första veckan i september)
Hur: 2 timmars praktisk lektion på gårdsplanen

Efter avslutad lektion ska eleverna:

OBS: Ingen elev klarar av att få upp kvasten på första försöket! Det är svårt att sväva på samma ställe och kräver övning för även de som är duktiga på att flyga. För att vara extremt duktig måste spelaren ansöka om tillstånd till Magisports-SL.

Denna text är skriven som en OFF-text till både lärare och elevspelare:

Att bekanta sig med kvasten är en viktig del i processen och därför får eleverna som första uppgift att lära sig att ta upp kvasten med hjälp av magi. De ställer sig på ena sidan av kvasten, som ska ligga rak på marken, och håller sin starkaste hand ovanför denna.

För att få upp kvasten ska de bestämt säga ”Upp!” och då kommer kvasten så småningom flyga upp i personens hand. Alla tar olika lång tid på sig med detta. De som är erfarna och duktiga på att flyga har en tendens att klara sig bättre än de som inte har någon övning alls. Är man nervös känner kvasten av även det och ligger stadigt kvar på marken.

Sväva är grunderna till att flyga. Kan man inte sitta still på kvasten men ändå hålla den i luften så är det helt omöjligt att flyga ordentligt. Att sväva är dock svårare än man kan tänka sig och många elever, även de som är vana vid att flyga, borde ha lite problem med det. Tänk er en cykel. Det är otroligt svårt att lära sig att cykla men när man väl kan det så kommer det naturligt. Tänk er sedan att ni ska balansera på cykeln utan att den rör sig vare sig framåt eller bakåt. Detta är svårt även om du är duktig på att cykla. På samma sätt fungerar det att sitta på en kvast utan att den ska röra sig framåt eller bakåt. Det är helt enkelt svårare än man kan tro och många elever lär ramla på rumpan innan lektionen är över.

De svänger ena benet över kvastskaftet, sätter sig grensle över kvasten (alla kvastar har en kuddförtrollning på sig för att det ska vara bekvämt att sitta på) och ser till att de sitter bekvämt. De tar stadigt tag med båda händerna på kvasten.

För att flyga iväg böjer man på knäna en aning och skjuter ifrån. Eftersom de bara ska sväva upp en meter eller två ska de vara försiktiga så att de inte skjuter ifrån för hårt. När de kommit upp ca en meter balanserar de kvasten genom att se till att den är helt rak och inte drar åt något håll. När de ska landa igen lutar de kvasten försiktigt nedåt och ser till att ha böjda knän när benen får kontakt med marken för att undvika skador.

De får öva på att sväva resterande del av lektionen. Är det bara praktik hinner de öva ganska mycket, antagligen så pass att de duktiga klarar av det bra innan lektionen är slut. Har man valt att även ta med teoretiska delar efter eget behag hinner de inte öva lika länge och därför borde det vara färre som klarar av det på den här lektionen.

Upp – Vinkla kvastskaftet uppåt
Ner – Vinka kvastskaftet neråt

Lektionsförfattare: Angfiel