Drakologi 701

-

Från ägg till vuxen drake

Äggen

Drakägg ser olika ut beroende på vilken ras det är. Det finns även hybridraser, det vill säga när två drakar av olika art parar sig och får barn, som även de har olika sorters ägg. Därför är det inte konstigt om man inte känner igen alla. Dock finns det de som nu räknas som "renrasiga" drakarter och de är de mest kända i vår värld. En drakes ägg ser olika ut beroende på vilken ras som ägget tillhör. Äggen är mycket personliga och dess mönster skiljer sig alltid från andra, trots detta så finns det likheter bland äggen som kommer från samma drake. Exempelvis färger brukar vara samma beroende på ras medan mönstret som färgerna visar sig är olika.

Var drakarna lägger sina ägg varierar, en del drakar föredrar lugna bergstoppar medan det finns raser som lägger sina ägg i strömmande vatten. Alla raser håller dock koll på sina ägg och är ytters beskyddande över dem. Ska du ta hand om en drake, som man kan ansöka om att få göra, måste du se till att ägget har den naturliga miljö omkring sig som den annars skulle ha fått av sin mamma.

Exempelvis brukar en del drakar spruta eld på sina ägg då och då, har man ett drakägg från en sådan ras måste man ha den i glödande kol. Är det istället ett drakägg som trivs bäst i strömmande vatten så måste man simulera din miljön. Det går att ansöka till trolldomsministeriet för att få ta hand om ett drakägg. Du måste vara en utbildad drakolog (vilket du blir antingen genom lärlingskap helt eller utbildning + lärlingskap) och ha erfarenhet med att hantera drakar och drakägg. Du ska även skicka in en detaljerad anteckningsbok varje vecka där du fört anteckningar om äggets utveckling och när ägget har kläckts om babydrakens utveckling.

Babydrakar

Babydrakar är lätta att känna igen då de för det mesta ser ut som en mindre version av den vuxna draken. Det finns några få skillnader dock exempelvis så kan fotavtrycken se lite annorlunda ut då alla tår och klor inte har utvecklats helt än. De är oftast slätare över skinnet även om de har sitt fjäll redan vid födseln. Det är dock så att när babydraken är nyfödd finns inte fjället där som skydd utan det är mjukt och tunt, det är inte förrän den växer till sig efter ca en vecka som fjället börjar bli hårt och kan skydda mot anfall. Det är också därför som drakarna skyddar sina nyfödda barn så pass intensivt som de gör, för att inget ska kunna skada barnet när den är som mest oskyddad.

Vuxna drakar

Att bestämma ålder på en drake kan vara en krånglig sak då hur gamla de blir varierar från ras till ras. Det finns raser som kan bli uppemot 400 år medan en del lever ungefär lika länge som en trollkarl. Det som är vettigt att titta efter är rynkor. En babydrake har färre rynkor på huden och får fler och fler rynkor ju längre den lever. Det är inte som med träd att man kan räkna ringarna och sen säga hur gamla de är men man kan i alla fall pricka in rätt bra vilken ålder draken är i. Ett annat knep är att fråga mugglarna i byn/staden där du påträffat draken. Ju fler och äldre mytologiska historier det finns om drakar i trakten, desto äldre är antagligen den draken du studerar.

Lektionsförfattare: Angfiel