Astronomi 703

Teleskop + ljusföroreningar

För att kika på rymden använder man sig av teleskop. En sorts teleskop är vanliga spegelteleskop, som de vi använder oss av här på skolan. De består av ett objektiv med slipade glaslinser, speglar och prismor i, som ger en en förstorad bild av sådant som befinner sig på långt avstånd. Principen är densamma oavsett hur stor objektivet är. Har man ingen stjärnkikare går det bra att se på rymden med en vanlig kikare. Man ser dock inte alls lika bra i en sådan som i ett teleskop, eftersom vanliga kikare inte har särskilt stor förstoringsgrad. Man kan skymta Andromedagalaxen om man har en vanlig kikare till hjälp. Det är nästan omöjligt att se galaxen med blotta ögat, om det inte är alldeles stjärnklart och man befinner sig mitt ute på landsbygden.

Lyktstolpar och andra ljus som hör staden till må se trevligt ut i natten och lyser upp vägen åt oss alla, men ljuset har även sina nackdelar. På grund av lyktstolpar och annat elektriskt ljus så lyses himlen upp, vilket gör det svårare att se stjärnhimlen! Detta kallas med ett ord för 'ljusföroreningar', eftersom ljuset 'förorenar' nattmörkret. Avlägsna eller ödsliga platser är med andra ord favoritplatser hos astronomer. Det är också därför de stora spegelteleskopstationerna ligger uppe på berg på platser långt ifrån städer.

Radioteleskopen, som ser ut som stora wokpannor, har ett helt annat problem, som även det hör till den moderna teknikens framsteg. Radioteleskop ger oss ingen bild på samma sätt som en kikare eller spegelteleskop gör, utan istället lyssnar den av den radiostrålning alla himlakroppar avger. Ökad användning och utbyggnad av den trådlösa tekniken, som till exempel mobiltelefoner, ger ökad störning för radioteleskopen, som inte 'ser' p.g.a. all annan strålning som vi sänder ut själva!

Det var på grund av alla störningar vår moderna teknik givit oss som man skickade upp Hubbleteleskopet den 24 april 1990. Trots problemen projektet hade i början, så fungerar det nu som det ska och har givit oss många fascinerande bilder på hur fantastiskt vacker rymden är, samtidigt som den samlat in en massa intressant data som forskarna kan analysera.

Lektionsförfattare: TraXy