Astronomi 110

Pluto

Pluto upptäcktes inte förrän 1930, och därför vet man inte lika mycket om den som de andra planeterna. Det var genom matematiska beräkningar snarare än att man fått syn på den, eftersom Pluto kan inte ses med små teleskop - den lyser för svagt. Atmosfären består av metan, vilket inte är rekommenderat att inandas. Ett dygn på Pluto är ungefär en vecka på Jorden, och ett år motsvaras av nästan 250 år hos oss. Solen sedd från Pluto sägs se lika stor ut som Jupiter gör från Jorden, fast ljusstarkare.

Pluto är minst i solsystemet med sin diameter på ca 2300 km och dess enda måne, Charon, är ca 1200 km i diameter, vilket medför att de kanske inte borde kallas planet och måne, utan istället en dubbel-planet. En del forskare tror att Pluto kan ha varit en satellit till Neptunus, men att den hamnade i en egen omloppsbana i solsystemets barndom, och att Charon är resterna av kollissionen.

Planetens massa inte är tillräcklig för att kunna rubba Neptunus' omloppsbana, så man fortsätter sökandet efter en tionde planet. Pluto ligger närmare solen än Neptunus, men det är ingen risk för att de kommer att krocka, eftersom Plutos bana ligger i vinkel mot ekliptikan, och aldrig korsar Neptunus' bana.

Lektionsförfattare: TraXy