Alkemi 312

Kända alkemister

När: Andra veckan i november

Paracelsus

Paracelsus (1493-1541) är en känd alkemist. Mannen är född i Österrike och har haft några namn innan han fick det han idag är känd för. Han föddes med namnet Phillip Von Hohenheim som han sedan bytte till Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim innan han tog det namn han idag är känd för. Det han är mest känd för är att ha upptäckt att människan behöver få i sig både metaller och mineraler för att överleva. Han upptäckte även ormviskning.

Många av hans upptäckter ledde till en bättre förståelse för människokroppen. Han dog dock 1541 av förgiftning. På den tiden var det nämligen vanligt att man prövade sig fram genom att smaka på saker. Han lyckades få i sig så pass mycket giftiga metaller att han till slut dog. Tack vare personer som Paracelsus vet vi också mycket om giftiga metaller, och att man inte bör smaka på allt. Han finns även som chokladgrodekort.

Nicholas Flamel

Den kanske mest berömda alkemisten är Nicholas Flamel. Den här alkemisten föddes omkring 1330 i närheten av Paris. Mugglarna tror att han dog så tidigt som 1418, men detta är inte sant då han levde mycket längre än så, han dog nämligen 1992. Han var den första och ända kända som lyckades framställa De vises sten. Den här är huvudingrediensen i Livselixiret. Den kan också omvandla oädla metaller till guld. Det är dock ingen annan som har lyckats efterlikna det han skapade. Med hjälp av De vises sten lyckades han hålla sig själv och sin fru Perenelle vid liv mycket länge.

Dzou Yen

En av de äldsta alkemisterna var Dzou Yen, född i Kina som levde på 300-talet före kristus. Väldigt lite är känt om honom. Han var en kinesisk mystiker, och inte ens hans namn är helt känt. Vissa säger Zou Yen eller Dzou Zen.

Läxa: skriv en uppsats om valfri alkemist

Lektionsförfattare: wheevil