Alkemi 305

Kung Midas hand

När: I mitten av november

Olika mytologier kan lära oss mycket om alkemi och alkemister. Vilka var egentligen alkemister? En av dem var kung Midas. Enligt mytologin ska han ha fått en önskan och då valt att kunna göra allt han rörde vid till guld. Men det var inte riktigt så enkelt. Det han egentligen fick var kunskapen om hur man gör guld. Han kunde heller göra precis allting.

Någonstans gick all hans kunskap förlorad. Mycket av det har att göra med att alkemister är väldigt hemlighetsfulla av sig. Däremot kan vi ana anledningen till att kungen ville ha guld. Ekonomin i landet kanske inte var speciellt bra, och att kunna förvandla allt till guld skulle lösa problemet. Men kungen förvandlade inte själv något till guld. Istället hade han alkemister till detta.

I de få texter som fortfarande finns att läsa kan man förstå att ett experiment gick hemskt fel. Kungens ena dotter omkom i en kraftig explosion när hon ville veta hur processen gick till. Den här hemska händelsen fick kungen att inse att det här kanske ändå inte var en speciellt bra idé. Alla anteckningar förstördes i branden som uppkom av explosionen och de alkemister som överlevde blev förvisade.

Lektionsförfattare: wheevil