Klasskillnader i mugglarvärlden

Något att tänka på när man skriver bakgrunder är Englands klassuppdelning och hur folket bor. Eftersom England är betydligt mindre än Sverige och har fler invånare, är hus mycket dyrare där än här. Att karaktärer bor i stora villor är alltså mycket ovanligt; det är bara väldigt rika familjer som har råd med det. Dessutom är det oftast bara de lägre klasserna som bor i höghus, om det inte är mitt inne i städerna. Annars bor man som sagt i rad- och parhus.

Överklassen är den klass som inte karaktären inte får tillhöra utan tillåtelse. Dessa har väldigt mycket pengar, barnen går ofta på dyra privatskolor, de är inte alltid beroende ens av föräldrarnas annars fruktansvärt välbetalda arbeten för att klara sig. De är Rika, i ordets rätta bemärkelse.

Övre medelklass och allt därunder får karaktärer tillhöra precis som spelaren själv vill. De som tillhör övre medelklass har pengar så det räcker och blir över, de har större hus - fortfarande inte stora villor, utan stora, fina rad- eller parhus - fina bilar och barnen kan gott och väl vara bortskämda, även om familjen inte har råd att slänga bort hur mycket pengar som helst. Förmögenheten har definitivt en botten, och skulle föräldrarna - eller föräldern - sluta arbeta skulle pengarna börja ta slut.

Medeklassen är vad det låter som - de som ligger i mitten. De bor i små radhus, har inte överdrivet mycket pengar men de klarar sig och behöver inte oroa sig över att svälta, och de har råd att köpa saker till sina barn. Föräldrarna måste fortfarande arbeta. Familjen Dursley kan klassas som medelklass, för att ha något att gå efter som exempel.

Lägre medelklass har inte alltid så mycket pengar att de går runt utan problem. De kan behöva skära ner på utgifter, har inte råd att köpa jättedyra presenter till sina barn, och så vidare.

Underklassen är de som har det riktigt dåligt. De går ofta på bidrag, bor i inte speciellt fina områden, har små bostadsytor, och liknande. Folk som bor i slumområden och är rent sagt fattiga, alltså.