Dagbokstips

Av karaktärerna som finns här på SH är det ganska många som skriver någon form av dagbok som publiceras i dagboksforumet. Personligen tycker jag att dagböcker är jätteroliga, både att skriva själv och att läsa andras, i och med att det ger en extra inblick i karaktärens huvud om vad de tänker om saker och ting. Däremot vet jag lika väl som alla andra att det ibland är svårt att veta vad och hur en ska skriva och därför tänkte jag försöka dela med mig av lite tips.

Fundera över hur din karaktär skriver. Är den en sådan person som skriver nästan varje dag eller är det bara när det har hänt något och hen måste skriva av sig? Dokumenterar hen allt som händer eller handlar skrivandet mest om att hen försöker förstå sina egna tankar? Kanske båda två? Ändras det i perioder? Skriver ens din karaktär främst, eller är det mycket foton och teckningar också? Kanske dikter, låttexter eller något annat? Kom fram till sådana saker, för att veta hur karaktären skriver sin dagbok gör det betydligt lättare att skriva den själv.

Hitta på! Om en vill skriva en sådan karaktärsdagbok som har inlägg daterade tätt i tiden och som handlar om vad hen gör är det nog mer eller mindre omöjligt att bara skriva om sådant som spelats. Slopa egentligen hela grejen med att tänka att du ska skriva om sådant som har spelats och hitta bara på vad din karaktär gör om dagarna. Får den poängavdrag som inte spelats på? Tjafsar den med bästa vännen? Springer hens husdjur bort?

Personligen tycker jag att det är lättare att tänka att allt ska hittas på och att om jag sedan spelar något med karaktären som den definitivt skulle skriva om eller kommer på något i stunden då jag sitter och skriver som hände ungefär då så kan jag ta in det då. Många av de vanliga spel som spelas, som till exempel lektionsspel, händer det ju inte så mycket i att karaktärerna alldeles säkert kommer att skriva om dem i dagboken.

Använd dagboken som stöd i intriger. Jag tänker ta ett exempel här. Säg att du har en karaktär som du vet under detta läsår ska göra slut med sin partner. Detta kommer antagligen inte som en blixt från klar himmel, utan det lär ha varit jobbigt mellan dem en period, till exempel så kanske de har bråkat mycket med varandra. Självklart så går ju bråken att spela på, men om vi säger att det här är ett par som bråkar med varandra nästan varje dag i några veckors tid blir det väldigt många bråk. Istället för att spela på vartenda ett så kan ju flera av dem bara få finnas med i dagboken. Det gäller egentligen nästan vad som helst, allt i en intrig som är ganska litet och är svårt att spela på passar utmärkt till dagboken.

Låt intriger i huvudsak utspela sig i dagboken. Har du en intrig som främst involverar ospelade karaktärer, som till exempel karaktärens familj? En intrig som i stort sett bara involverar karaktären själv? Låt den i huvudsak utspela sig i dagboken, så slipper du försöka skriva in vad som hänt i spel där det kanske egentligen inte passar. Speciellt karaktärens egna tankar är absolut lättast att beskriva där.

Du måste inte skriva kronologiskt. Är planerna kaos och du har inte riktigt koll på vad som händer när, vilket gör det svårt att skriva? Antingen så skriver du som du tror och går tillbaka och ändrar om det visar sig inte stämma, eller så kan du skriva dagboken i ett eget dokument och posta allt tillsammans när det känns mer klart. Posta i efterhand om du känner att det är enklare.