FAQ: Lärare

Senast uppdaterad: 2011-09-08

  1. Ett
  2. Två
  3. Tre
  4. Fyra
  5. Fem
  6. Sex
  7. Sju
  8. Åtta
  9. Nio
  10. Tio

Sektion A: Om Rollspelet Svenska Hogwarts

1.Vem ska jag skicka bakgrunden till? Om läraren arbetar på Hogwarts = Studie-SL. För Beauxbatons och Durmstrang skickas bakgrunderna till respektive rektor/biträdande rektor.


1.Vem väljer elevhemsföreståndare? Spelledaren eller rektorn för skolan.
2.Hur blir man elevhemsföreståndare? Om de som finns blir inaktiva eller inte längre vill behålla platsen så brukar det frågas i Lärarrummet vilka som är intresserade av och har tid för posten. Utifrån eventuella kandidater väljs den karaktär/spelare som är bäst lämpad för uppgiften.

1.Måste jag rapportera lektioner som TraXy deltagit i? Ja, det måste du! Du kanske tycker att det verkar onödigt, men sanningen är den att TraXy inte kan minnas exakt allt hon håller på med, och rapporter som inte kommer in via epost behandlas inte. Om lärarna inte rapporterar en lektion bara för att TraXy själv deltagit, så betyder det att de andra eleverna blir lidande, eftersom ingen rapporterat in att deras lektion är gjord. Dessutom sitter webmastern inte alltid vid sin egen dator och kan genomföra hemsideuppdateringarna samtidigt som hon sitter i forumet.
2.Måste jag rapportera poäng om TraXy deltagit i spelet? Se svaret ovan. Tilläggas kan att även webmastern måste rapportera in lektioner och poäng, även om lektionens lärare och elev spelas av henne själv. Det är en principsak.
3.Hur lång tid tar det från det att rapporten skickas in tills det att resultatet kommer upp på hemsidan? Det beror på tid, lust och ork ifrån webmasterns sida. Det kan ta fem minuter, det kan ta en vecka. Tjat uppskattas inte.
4.Hur ofta måste jag rapportera saker? Så ofta som det behövs, alltså så snart du delat ut poäng, fått in en FUTT/GET-uppgift eller avslutat en lektion.
5.Kan man rapportera samma lektion flera gånger? Alltså, att man rapporterar A, sedan B, och när man rapporterar C är både A, B och C ikryssad? Absolut, det spelar ingen roll alls.
6.Kan man låta bli att rapportera lektioner om man inte är nöjd med spelet? Nej! Är en lektion gjord, så rapporterar man den, punkt slut. Är man som lärare inte nöjd med elevspelarens prestation, så säger man till i god tid (d.v.s. redan i början av lektion A) att man inte tycker att personen lever upp till förväntningarna. Vänta inte tills alla lektioner är gjorda och sedan säg "Nä, du spelade för dåligt, så jag tänker inte rapportera det här", för då får du en ilsken Studie-SL på halsen. Om du vill få ut mer av dina elever, säg som sagt till redan i början, så att de får gott om tid att förstå vinken!


Anledning till poängändring: Vad är orsaken till denna poängändring? För enkelhetens skull finns där några standardsvar man kan använda sig av...
För sen ankomst: Någon hade mage att inte komma i tid till lektionen...
Korrekt besvarad fråga: Din lärare ställde en fråga, och eleven gav ett bra svar på den.
Slarv på lektion: En elev som medvetet slarvade med sin uppgift, och t.ex. försatte sig själv eller andra i fara.
Dåligt uppförande: Det är mycket man kan klämma in här. Allt ifrån bristande respekt mot en lärare till uppstudsighet, trots, ordervägran, och liknande.
Utmärkt resultat på lektion: Lika generellt som dåligt uppförande, fast det här är positiva saker. Har en elev utmärkt sig på en lektion? Det kan vara att de klarade uppgiften, eller kanske ger du poäng till folk för att de har försökt, eller för att de visar talang för ämnet.
Övrigt: Det är här man rapporterar saker som kvastflygning i korridorerna, eller att ha räddat sin klasskamrat undan ett troll, och annat som är värt att uppmärksamma...

1.Kan poängändringar underkännas? Ja, alla rappoter om poängändringar är endast förslag - de kan nekas, om skälet till poängutdelning inte anses godtagbart av en eller annan anledning. Om det rapporteras om stora poängändringar, så kan du som utdelare bli kontaktad om detaljerna för detta, för att försäkra att poängändringen är legitim (att ingen försöker fuska).
2.Hur ofta underkänns poängändringar? Så gott som aldrig.
3.Vilka kan lägga till/dra ifrån poäng? Lärare samt prefekter.
4.När nollställs poängen? När alla quidditchmatcher den omgången spelats.
5.Förs det någon statistik över vilka som ändrar flest poäng? Det vore kul, men nej, det finns inte hur mycket tid och ork som helst...

 


1.Man får alltså inte föreslå nya ämnen längre? Man får föreslå ämnen, men Studie-SL är mycket svårare att övertyga nuförtiden. Har du ett förslag på ett ämne, så visst, tala om det, men förvänta dig inte att du automatiskt kommer att se det införas!
2.Om jag har kommit på ett förslag till ett nytt ämne men inte vet om jag kan komma på tillräckligt med material för att skriva lektioner, vad gör jag då? Skrotar idén eller tar inte upp den med Studie-SL förrän du verkligen HAR tillräckligt med inspiration och material för att kunna skriva lektionerna!
3.Varför läser man inte Mugglarstudier redan i trean? För att ingen hade tillräckligt med inspiration för att kunna komma på innehållet till mer än två årskurser.
4.Om jag kommer på ett nytt ämne, måste jag sedan vara lärare i ämnet då? Ja, helst. Om du absolut vill slippa, så går det också. Det brukar inte vara alltför besvärligt att hitta folk som vill spela lärare.
5.Om jag kommer på ett nytt ämne, måste jag skriva lektionerna då? I 99 fall av 100, ja. Om du har haft tillräckligt med inspiration för att vilja se ett nytt ämne på schemat så får du faktiskt finna dig i att göra jobbet själv. En del ämnen införs för att de nämns i böckerna eller för att de "måste" finnas med, och i sådana fall kan man höra sig för om det är någon som har lust att skriva lektioner. Är det något annat, så förvänta dig inte att några husalfer sitter uppe på nätterna och författar lektionerna åt dig! Det står "99 fall av 100" - det hundrade fallet är ifall ett ämne föreslås, som någon annan kan mer om än den som föreslagit det. Målet med lektionerna som används i SH är att i de ämnen som är verklighetsbaserade, så ska innehållet vara så korrekt som möjligt. På så sätt lär man sig ju saker på riktigt! Det enda exempel på "det hundrade fallet" hittills är ämnet Reinkarnation, där intresset för ämnet fanns hos den som föreslog ämnet, men den faktiska kunskapen fanns hos någon annan.


1.Vad ska lektionerna handla om? Vanligtvis är det du som får bestämma det. Gå efter vad som händer i böckerna, om ämnet läses där.
2.Måste allt vara rättstavat innan jag skickar in mina lektioner? Ja tack, det underlättar helt klart, men små stavfel kommer att rättas till innan lektionen läggs ut på hemsidan.
3.Hur mycket ska jag skriva i lektionsplaneringen? Ett ord, helst. En sorts nyckelord till vad lektionen handlar om. Trollkonsthistoria 1A handlar om Nilens översvämning, gudar, faraoner, mumier och pyramider = kort och gott "Egypten". Svårare är det inte.
4.Vem ska ha lektionerna och hur ska jag skicka dem? Utifall att det inte framgick av texten: PM:a dem till TraXy!
5.Varför måste lektionerna godkännas? Själva godkänningen är i princip ett genomläsande när den läggs in på hemsidan. Om något är alldeles uppåt väggarna fel, så får du ett PM tillbaka som ber dig ändra i lektionen. Oftast så slipper du sådana brev.
6.Måste jag ange om lektionen är påhittad eller verklighetsbaserad? Nej, det märker man rätt snabbt ändå...

- Kan en vikarie ge en elev strafftjänst?
Naturligtvis.

- Hur länge är man vikarie?
Så länge det behövs extra personer i ett ämne. Elyene har varit vikarie i TDL i över ett halvår nu, t.ex., men i AST så borde det inte behövas lika mycket, eftersom det finns två professorer och två lärarkandidater i ämnet normalt, bara det att två har mycket att göra just nu.

- Vad händer när vikarie inte behövs längre? Kan dom då övergå till att bli lärarkandidat (i ett annat ämne också)?
Om det inte finns jobb för dem, så kan man ju fortsätta spela karaktären i magivärlden, t.ex. Om det finns behov av en lärare i ett annat ämne, eller kanske i det ämnet man undervisar i, så kan man få fortsätta som lärare. Men det beror på vad det finns för behov då, så det är bättre att vi diskuterar senare, eftersom vi inte vet hur länge det är, och vad som kan behövas när AST-lärarna är tillbaka.

måste jag skicka lektionens logg även om den sker i forumet?

Det enda jag hittills är lite fundersam över är tråden där man kan be om lektionerna för sina elevkaraktärer. Om det är äldre inlägg (från jan-feb) ska man ändå anta att de är aktuella och öppna en tråd? Är det kanske nåt man bör fråga Zamora om som är ansvarig för ämnet?

Men vad gör man om man inte hittar någon som vill ha en lektion då?
För ingen har ju bett om en än iaf.. >_<

När blir det en ledig plats? Är det när nån avgår, eller är det när du känner för det?

* "Lärarkandidater och timanställda vikarier får dra av eller lägga till högst 20 poäng per person och gång, professorer 50 poäng."

1) Hur och var rapporterar jag lektioner?
2) Hur och var rapporterar jag poäng (och poängavdrag)?
3) Hur och var rapporterar jag GET + FUTT?[/quote]
Finns som länkar på hemsidan, längst ner på det blå. :)

4) Vilka är mina befogenheter ON som lärare (strafftjänstgöring/relegering)?
Straff får du dela ut (ska rapporteras på hemsidan) till dem som förtjänar det. Relegering kan bara EHF bestämma.

[b]5) Får jag ändra de redan skrivna lektionerna? (ändra kursplanen alltså)[/b]
Ja, om det behövs. Vilket det gör i många fall. Säg till mig först vilken lektion det gäller och när du skrivit om den, skicka in den till mig för godkännande/uppläggning på hemsidan.

[b]6) Hur fungerar det med lön för arbetet? (efter cashmod är tillbaka)[/b]
Det fick man ingen. Håller på att klura ut en sorts pengasystem utan CashMod där lön ska ingå för karaktärer, men det är bara på brainstormingstadiet just nu.

[b]7) Får jag eget kontor? / Får jag eget klassrum, eller delar jag det med alla lärare i samma ämne?[/b]
Man delar egentligen klassrummet med andra lärare ON. Eget kontor skapar man genom att man startar en tråd i ämnesforumet med titeln "Xs kontor".

 

När får jag börja undervisa?
Kan jag ge lektioner på andra ställen än i forumet?
Hur blir jag ansvarig professor i ett ämne?

1. Jag har blivit accepterad som lärare, betyder det att jag får ha en egen bild då?

Ett

2. Två?

Två

3. Tre?

Tre

4. Fyra?

Fyra

5. Fem?

Fem

6. Sex?

Sex

7. Sju?

Sju

8. Åtta?

Åtta

9. Nio?

Nio

10. Tio?

Tio