Information om Beauxbatons

Senast uppdaterad: 2013-07-01 14:40

Läs mer om...

Om skolan

Fullständigt namn: L'Académie Beauxbatons (Beauxbatonsakademin).
Kortnamn: Beauxbatons.
Ligger i: Frankrike.
Språk: Franska.
Upptagningsområde: Frankrike (Korsika inkluderat), Monaco, Luxemburg, fransktalande delar av Belgien (40%), Schweiz (20%) och Andorra (7%).
Motto: De gustibus non est disputandum -- "Om tycke och smak bör man ej tvista"
Vapensköld: Två korsade, gyllene trollstavar på ett puderblått fält som sprutar ut tre stjärnor.

Särskilda krav på spelare:

Du måste ha spelat upp minst en karaktär från ettan till tvåan på Hogwarts för att kunna ansöka om att skaffa en karaktär på Beauxbatons.

Skolan och skolområdet

Beauxbatons ligger på landsbygden i sydöstra Frankrike, inom gångavstånd från havet. Närmsta stad är Marseille, men man kan inte lokalisera skolan på en karta. Det finns inga vägar som leder till slottet, så man kan bara ta sig dit genom att flyga eller att gå till fots.

Skolan består utav en respektingivande slotts- eller palatsbyggnad i tre våningar, som kan liknas vid slottet i Versailles. Den består av två flyglar som ligger parallellt med varandra på var sin sida av en imponerande huvudbyggnad. Inuti byggnaden finns bl.a. klassrum, en teater/aula, konstnärsateljé och en balsal.

Eleverna sover i ganska stora och luftiga sovsalar med fönster som släpper in mycket ljus. Flickor och pojkar sover i olika flyglar. Det finns plats för tio elever per sovsal och man sover tillsammans med eleverna i sin årskull.

Förutom palatset så finns där stall, vackra trädgårdar (en består utav en labyrint gjord av häckar, en annan bara av olika sorters rosor), vinodlingar, en serie av konstgjorda sjöar med små kanaler och vattenfall emellan, statyer, fontäner, quidditchplan, växthus, kvastskjul och annat smått och gott. En liten utomhusteater finns också.

För att ta sig till skolan när terminerna börjar så åker man tåg från Paris till en liten tågstation mitt ute i ingenstans. Från stationen åker man sedan i puderblå vagnar som dras utav elefantstora, gyllene pegaser, d.v.s. samma transportmedel som för Beauxbatonseleverna i till Hogwarts i fjärde boken.

Tågstationen är inte direkt inom gångavstånd från skolan men har några affärer i närheten så det skulle kunna kallas en by. Byn kan man bara komma till när det är arrangerade utflykter eftersom det är lite för långt för vanligt folk att orka gå, men något annat farligt eller underligt finns inte i närheten, om man inte räknar havet.

Antagning

Eleverna börjar på Beauxbatons det året de ska fylla elva. Skolan tar in mugglarfödda och elever av bägge kön. Precis som för Hogwarts så skrivs man in på skolan vid födseln, får tjusiga brev när man blir antagen eller, om eleven är mugglarfödd, så kommer en fransk motsvarighet till ministerierepresentant hem till skeptiska mugglare och förklarar hur det ligger till. Det finns även en skolavgift, men man kan få hela eller delar av den betald genom en fond om man inte har råd att betala allt.

Hövlighet

Fransmän är mycket hövliga och ber om ursäkt för minsta lilla. Respekt mot varandra råder, och eleverna sätter sig inte ned förrän läraren ger dem lov. Fransmän är kända för att ta livet med en klackspark och vara ganska avslappnade i attityden. Detta gäller dock inte mellan barn och vuxna: yngre ser upp till de äldre.

Det är ganska formellt och strikt mellan vuxna och barn. Lärarna tilltalas med Madame (gifta och/eller äldre kvinnor), Mademoiselle (ogifta och/eller yngre kvinnor) eller Monsieur (män) och efternamnet. Möjligen kan man även hänvisa till dem som Professeur.

Terminer och lov

Skolåret sträcker sig från början av september till början av juli. Det finns tre terminer på Beauxbatons: Hösttermin (efter sommarlovet till jullovet), Vårtermin (efter jullovet till vårlovet) och Sommartermin (efter vårlovet till sommarlovet).

Höstlov (la Toussaint): en vecka i slutet av oktober/början av november
Jullov (Noël): två veckor runt jul och nyår
Vinterlov (hiver): två veckor med början i mitten av februari
Vårlov (printemps) eller Påsklov (Pâques): två veckor med början i mitten av april
Sommarlov (été): två månader med start i början av juli, så att höstterminen börjar i början av september.

Prefektsystemet på Beauxbatons

Beauxbatons har prefekter i åren Quatrième, Troisième, Seconde, Première och Terminale. Flickorna kallas Préfette och pojkarna kallas Préfet. Prefekternas uppgifter är ungefär samma som på Hogwarts: Främja kamratandan, hjälpa de yngre eleverna, hjälpa till att dekorera inför högtider, visa de nya eleverna runt, och så vidare.

I slutet av år fem får alla elever som vill möjlighet ansöka om att bli prefekt. Denna blir kallad till intervju med Rektorn eller Biträdande Rektorn och de diskuterar bland annat vad eleven tror att den kan förbättra eller göra som prefekt, hur den ser på skolan och liknande saker. Efter intervjuerna väljs fyra flickor och fyra pojkar ut ur årskursen och de blir prefekter från och med nästa skolår. Många kommer söka, men inte alla kallas på intervju. Att vara prefekt betyder status, och elever med höga betyg, bra rapporter från lärare och så vidare får i första hand en intervjutid.

Vilka som blir prefekter presenteras på sista middagen innan eleverna åker på sommarlov, samtidigt som nya La premiere préfette och Le premier préfet presenteras.

La premiere préfette (tjej) och Le premier préfet (kille) kan alla prefekter i år två ansöka om att bli i slutet av det året. Man tittar på hur eleven skötts sig som prefekt tidigare, om det behövs kanske man kallar några elever till intervju. Denna post är mest status av allt eftersom de bestämmer, och är rådgivare, åt de andra prefekterna. Pojken och flickan som får posterna presenteras på den sista middagen innan sommarlovet. La premiere préfette och Le premier préfet har speciella prefektmärken som de får lagom till starten av nästa skolår.

Vice Le premier préfet och Vice La premiere préfette är ingen post man kan söka till. Denna post utnämns av rektorerna och är en ersättare åt Le premier préfet/La premiere préfette om de är sjuka, eller om de måste avgå eller liknande. Även dessa går i Terminale. Vice:na har ingen speciella prefektmärken och får behålla sina gamla.

Elevrådssystemet

På Beauxbatons finns ett elevråd. Dess fulla namn är le Conseil des élèves dans L’Académie Beauxbatons (Rådet för eleverna på Beuaxbatonsakademien), men kallas bara le Conseil (rådet) eller le Conseil des élèves (Rådet för eleverna). I detta sitter det en representant från var och en av skolans sju elevsällskap samt även någon lärare som representant för lärarkåren. Alla elever tillhör inte ett sällskap, och får helt enkelt försöka övertyga något sällskap om att ta upp deras åsikter/förslag/och så vidare.

Elevrådet består som sagt av sju personer. Tre är flickor och tre är pojkar (eftersom tre av föreningar är endast för flickor och tre endast för pojkar) och en är upp till den föreningen (eftersom den sista föreningen är mer prestigefylld och har både tjejer och killar).

I elevrådet väljs en ordförande (le président/la présidente), en sekreterare (le/la secrétaire), en kassör (le trésorier/la trésorière) och en aktivitetsansvarig (Maître d'activités). Det är den aktivitetsansvariga som anordningar olika sport- och aktivitetsdagar på helgerna, och kanske någon form av julbal eller avslutningsbal.

Skoluniform

Hela skoluniformen går i en ljus blågrå nyans. Kavajerna är gjorda av siden och har ett foder som även det är gjort av siden.

Pojkar

Pojkarna bär blågrå byxor i samma tyg som kavajen. Under kavajen har de en vit skjorta. Pojkarna har vita lackskor.

Flickor

Flickorna har kjolar i samma färg som kavajer och pojkarnas byxor. Kjolarna har ljust blå spets och slutar cirka 2 cm över knäet. Flickorna har kortärmade vita blusar med spets vid krage och ärmarna. Över blusen bär de en kavaj som är mer figursydd än pojkarnas. Alla flickor ska bära vita knästrumpor även dessa ska ha spetskant. På fötterna har de ballerinasko-liknande skor i matchande färg till resten av kläderna. Ett eller två sidenband i samma färg som resten av skoluniformen ska finnas i håret, antingen som hårband/diadem, rosetter i hästsvans eller liknande.

Flicka Pojke

Fritidssysselsättningar

Aktiviteter för elever i år 7 till och med Terminale som erbjuds av skolan:

 • Klassisk Balett
 • Skolkör
 • Orkester av något slag
 • Bild
 • Textilarbete & Design
 • Trädgårdsklubben
 • Fotografiklubben
 • Debattklubb
 • Teaterklubb
 • Studiecirklar som anordnas av lärare

Aktiviteter för elever i år 6 till och med Terminale som erbjuds av skolan:

 • Quidditch
 • Pegasdressyr
 • Simklubben
 • Kryddodlarna
 • Kulinariska Klubben

Aktiviteter för i elever i år 1 & Terminale som erbjuds av skolan:

 • Vinodling & Vinprovning

Övriga aktiviteter:

 • Klubbar & Föreningar som drivs av elever
 • Pardansövning (för elever i år 3 eller 2)

Årskurser

Man börjar på Beauxbatons det året man fyller elva. Till skillnad från andra länder som börjar med årskurs ett och räknar uppåt så räknar fransmännen i själva verket tvärtom: de räknar nedåt istället! Det finns totalt åtta årskurser:

Ålder 11/12 år – Septième (7)
Ålder 12/13 år – Sixième (6)
Ålder 13/14 år – Cinquième (5)
Ålder 14/15 år – Quatrième (4)
Ålder 15/16 år – Troisième (3)
Ålder 16/17 år – Seconde (2) - Prem
Ålder 17/18 år – Première (1)
Ålder 18/19 år – Terminale (0) - Sec

I årskurs två respektive noll kommer varje elev genomföra ett projektarbete, som är snarlikt med det projekt-/gymnasiearbete som finns i gymnasieskolan idag. Eleven väljer själv ett arbete som han eller hon vill fördjupa sig i - något som spelaren väljer OFF i enlighet med karaktärens intressen - och tilldelas därefter en handledare, som är någon ur lärarstaben. Elever och spelare kan arbeta tillsammans och avslutningsvis skickar man in det i form av en d-uppgift, redovisning eller något annat slags spel. Än så länge är inte mycket bestämt angående detta.

Ämnen

Kärnämnen (7-2)

[AST] Astronomi (7-0)
[BOB] Brygder och Botanik (7-0)
[FMS] Försvar mot Svartkonster (7-0)
[FVK] Förvandlingskonst (7-0)
[KON] Konst (7-0)
[KOF] Konstflygning (7)
[LAT] Latin (7-2)
[LIT] Litteratur (7-0)
[TFL] Trollformellära (7-0)

Tilläggsämnen Prem-nivå (5-2)

[FIL] Filosofi (5-2)
[FRA] Franska (5-2)
[GAS] Gastronomi (5-2)
[KLG] Klassisk Grekiska (5-2)
[MHB] Magiskt Helande/Botande (5-2)
[MVT] Magivetenskap (5-0)
[MUS] Mugglarstudier (5-0)
[MSK] Musik (5-0)
[MYT] Mytologi (5-0)
[SMD] Skötsel och Vård av Magiska Djur (5-2)
[TKH] Trollkonsthistoria (5-0)

Sec-nivå (1-0)

[AST] Astronomi
[BOB] Brygder och Botanik
[ELM] Elementmagi (1-0)
[FMS] Försvar mot Svartkonster
[FVK] Förvandlingskonst
[KON] Konst
[MUS] Mugglarstudier
[MUS] Musik
[MVT] Magivetenskap
[MYT] Mytologi
[TFL] Trollformellära
[TKH] Trollkonsthistoria

Lektioner

Samtliga elever måste ta minst EN lektioner per ämne och årskurs, men detta kompletteras hur som helst med ett kursprov (som också ska tas i varje ämne i varje årskurs). Dessa två utgör grunden för elevens betyg i det specifika ämnet. Kursproven kan i säg utföras på ett antal olika sätt;

 1. Genom att skriva en d-uppgift, det vill säga som KVF/GET/FUTT-uppgifterna på Hogwarts.
 2. Genom att spela ett spel med läraren där provet är muntligt.
 3. Genom att göra provet själv, i egenskap av sin karaktär.

Vad gäller det tredje alternativet är vi medvetna om att din karaktär kan veta mer om ett ämne än vad du som spelare kan, och detta ska förstås inte sänka karaktärens betyg. Därför kommer de vara upplagda som så att alla svar kommer finnas med i lektionerna som är författade. Observera att svaren inte kommer finnas bredvid anpassade efter betyget du önskar eftersom det då blir mycket enklare än de två andra alternativen. Kursproven kommer läggas ut på hemsidan så fort de är färdigställda.

Betyg

Vid den obligatoriska lektionen får eleven ett betyg mellan 0 och 20. När kursen är färdig gör eleven ett kursprov som han eller hon också får ett betyg mellan 0 och 20 i. Slutbetyget = (lektionsbetyget + kursprovsbetyget)/2. Har man tagit fler lektioner kan man höja (eller sänka) sitt betyg genom att ändra sin medelpoäng (har man tagit två lektioner divideras summan med tre; tre lektioner ger summan dividerat fyra och så vidare).

Betygsnivåerna:

18-20 : Excellent (E) "Utmärkt"
16-17 : Très bien (T) "Mycket bra"
14-15 : Bien (B) "Bra"
12-13 : Assez bien (A) "Ganska bra"
10-11 : Passable (P) "Hjälpligt"
0-9 : Indigne (I) "Ovärdigt"

Elevsällskap

Beauxbatons har inga elevhem, som Hogwarts har. De elever som inte tillhör någon av skolans sällskap (se nedan) bor tillsammans med de övriga i sin årskurs (killar och tjejer för sig om det inte var uppenbart från början). Det finns inte heller någon elevhemstävling.

Även om årskurserna har egna sovsalar så ska ändå de äldre hjälpa de yngre för att alla på skolan ska känna en gemenskap. Tjejerna bor i den ena delen av slottet och killarna i den andra. Varje årskurs har en egen sovsal. Det finns ett gemensamt sällskapsrum.

Läs mer om de sju sällskapen här! >>

Instruktioner för rapportering

Lektioner

Om du är lärare på BB och vill rapportera in lektioner, skicka PM till Traxy i Forum2. Ämnet ska vara [ämne] och [år+lektion], t.ex. "FMS 7b" eller "AST 7a" och själva meddelandet ska innehålla vem eleven är, hur många betygspoäng de får för sina prestationer på lektionen (0-20, se Betyg ovan!) och vem läraren är för att kunna godkännas. Skicka gärna med flera elever samtidigt, så blir det färre PM att tröska igenom! :)

Slutprov

När det har kommit in rapporter om att alla lektioner i en årskurs är gjorda så kommer elevspelaren i fråga att få ett PM där det står vilka poäng karaktären har fått hittills i de olika ämnena. Spelaren får då besvara PM:et och sätta betyg på slutprovet mellan 0-20 poäng (se Betyg ovan!) vilket läggs ihop med betygspoängen från lektionerna för att ge ett slutbetyg.

Straff

Skicka PM till rektorn (Quiwi).